Už jste ochutnali kimči? Když uvidíte Korejce, jak se fotografují a říkají si přitom „kimči“ namísto našeho „sýr“, nelze se divit. Kimči je totiž v Koreji tradičním a velice populárním pokrmem vyrobeným z fermentovaných chilli papriček a zeleniny, kterou je nejčastěji čínské zelí, ale také ředkev, česnek, červená paprika a cibule.
Častými přísadami jsou také mořské plody (ústřice a oliheň), zázvor, sůl a někdy i cukr. Kimči, nebo také kimčchi, se v Koreji podává nejen jako příloha, ale také se používá jako přísada do nejrůznějších pokrmů, od polévek přes pizzu až po palačinky. Je to pokrm, který denně konzumují i Číňané a Japonci zejména proto, že se jedná o zásobárnu živin. Zřejmě nejznámější forma kimči je křupavé fermentované čínské zelí v nálevu z pálivých chilli papriček. Takto se stává tento zástupce exotické korejské kuchyně populární i v jiných částech světa.
Zdravý účinek fermentace
Kimči je vždy fermentované, takže je to velice zdravé jídlo. V procesu fermentace se výrazně uplatňují zdravé bakterie laktobacily, které podporují a posilují imunitu. Pomáhají dostat pod kontrolu zánět, který je klíčovým faktorem mnoha degenerativních onemocnění, včetně srdečních chorob. Navíc mají zásadní vliv i na zdraví zažívacího traktu.
Proto je kimči velice ceněnou zdravou potravinou. Kromě uvedených předností vykazuje kimči antioxidační a antikarcinogenní účinky. Rovněž obsahuje velké množství vitaminu C a vitaminů skupiny B, dále minerálů, jako je vápník, draslík a železo. V neposlední řadě je v kimči i významný obsah vláknin.
Recept na kimči
Receptů je celá řada, některé vyžadují nedostupné ingredience, které lze ovšem snadno nahradit jinými. Pro jeden z nejsnadnějších receptů potřebujete čínské zelí, které podélně rozpulte a nakrájejte příčně na 2,5 cm široké kousky. Dejte do velké mísy, promíchejte se dvěma lžícemi soli bez jódu a dvěma lžícemi cukru. Mísu dejte do lednice nejlépe na noc. Pak smíchejte česnek, zázvor, chilli, rybí a sójovou omáčku a cca 1/3 šálku vody. Vznikne konzistence podobná dressingu na salát.
Sceďte zelí a poté všechno smíchejte dohromady a napěchujte do uzavíratelné litrové sklenice. Po zhruba dvou týdnech v chladném sklepě bude kimči hotové a vydrží i několik týdnů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos