Přírodní léčbaReceptyZdraví

Domácí poctivý jogurt jen ze dvou ingrediencí. Až ochutnáte, už si z obchodu nekoupíte.

Ingredience

1 litr mléka

4 lžíce kvalitního jogurtu s živou jogurtovou kulturou (např. Holandia, Choceňský, Jihočeský bílý). Čím čerstvější, tím lepší.

2 zavařovací sklenice 500 ml

Metličku

Potravinářský teploměr

Postup

Mléko, přivedeme pomalu k varu a za stálého míchání necháme pomalu vařit asi 5 minut. Do většího hrnce, než máme mléko, si nalijeme studenou vodu, můžeme přidat i led. Hrnec s mlékem do této vody ponoříme. A tady pozor! Mléko musíme co nejrychleji zchladit (na 40 stupňů), aby měl domácí jogurt správnou strukturu. Metličkou promícháváme, současně měříme teplotu. Vyšší teplota by později mikroby zahubila a při teplotě nižší než 40 stupňů by se nám potřebné laktobacily nenamnožily.

Je potřeba opravdu čisté sterilní sklenice.

STERILIZACE: sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt je v horké vodě se saponátem nebo v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka.

Následně do každé zavařovací sklenice dáme dvě lžíce připraveného jogurtu a nalijeme menší množství ochlazeného (na 40 stupňů) mléka. Dobře promícháme a dolijeme mlékem až pod okraj sklenice. A ještě jednou zamícháme.

Zavařovací sklenice s jogurtem uzavřeme a zabalíme do peřin nebo deky, aby si uchovaly po dobu cca 4–6 hodin stejnou teplotu. Se sklenicemi nijak nemanipulujeme, ani je neotvíráme po tuto dobu.

Jogurt by měl být maximálně po 6 hodinách hotový. Nenechávat déle. Z vrchu zlehka odebereme syrovátku. Po vychladnutí uchováváme v lednici.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button