HubnutíJídlo

Existuje mnoho možností, jak do jídelníčku zařadit rostlinné náhražky masa

Není žádným tajemstvím, že veganství a vegetariánství je na vzestupu. Stále více lidí ze svých jídelníčků vyřazuje nejen maso, ale také mléčné výrobky a jiné živočišné produkty. Možná se na první pohled zdá, že jsou tito lidé vedeni „módním trendem“, ale za rozhodnutím mnohých stojí větší informovanost. Ať už je to jakkoli, jedno je jisté – pryč jsou doby, kdy se „vegoši“ stravovali jen sojou a zeleninou. V současnosti existuje na trhu hned několik možností, jak maso v jídelníčku nahradit.

Seitan

Jelikož by se seitan dal nazvat čistým lepkem, není vhodný pro lidi s celiakií nebo citlivostí na lepek.

Seitan má žvýkací texturu a výraznou chuť. Je používán do omáček k těstovinám, k zeleninovým směsím s rýží či hranolkami nebo do sendvičů.

Seitan obsahuje velké množství bílkovin, proto se často objevuje v jídelníčku u sportujících veganů a vegetariánů.

V obchodech seitan koupíte ve formě plátků nebo kostek. Seitan můžete zpracovat jako běžné maso, jeho tepelná úprava trvá přibližně 15 minut.

Robi maso

Podobně jako seitan, je i robi maso vyráběné z obilovin a řepy. Jeho vzhled i konzistence věrohodně připomíná maso. Polotovar lze použít do omáček, směsí nebo salátu.

Potraviny obsahující sóju

Když se řekne vegetarián nebo vegan, většině lidí se okamžitě vybaví soja. Soja samozřejmě v jídelníčku „vege lidí“ nechybí, ovšem má několik druhů zpracování.

  • Sójové boby – lze je koupit téměř v každém obchodě v plechovce, či zavařené ve sklenici. Použít je můžete do salátů, k přípravě pyré, nebo jen tak samotné, podobně jako kukuřici.
  • Tofu – kolem tofu existuje mnoho mýtů. V Česku je často je často mylně považované za nové moderní jídlo pro vegany. Ve skutečnosti je tofu staré několik tisíc let a v Číně je běžné, podobně jako u nás rohlík. Tofu lze připravit ve slané i sladké podobě. Můžete jím nahradit maso, sýr, tvaroh nebo vejce.
  • Tempeh – je fermetovaná potravina prodávaná v baleních podobných tofu. Tempeh chutná samotný s pečivem, osmažený nebo rozdrobený do salátů.
  • Sojové maso – sušené sojové maso patří mezi nejznámější alternativy masa. Před jeho samotnou přípravou je nutné sojové maso uvařit ve vývaru a poté důkladně „vyždímat“. Následovně můžete soju použít jako živočišné maso.

Luštěniny

Hrách, čočka a ostatní luštěniny jsou oblíbenou náhražkou masa. Jsou levné, chutné, obsahují mnoho bílkovin a všichni s nimi umíme v kuchyni zacházet.

Zdravotní benefity rostlinných náhražek

Většinu lidí k vyřazení masa z jídelníčku vedou spíše etické důvody než osobní. K rostlinným alternativám se však uchyluje i mnoho lidí, kteří si chtějí zlepšit zdraví nebo zpestřit jídelníček.

Všeobecně je známo, že rostlinná strava dokáže plnohodnotně nahradit tu živočišnou, jedinou výjimkou je vitamín B12, který se nachází pouze v živočišných produktech.

Vláknina

Vláknina je důležitá ke správně fungujícímu trávicímu ústrojí, má mnoho dalších zdravotních benefitů – je dobrým pomocníkem při hubnutí; obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a sloučenin důležitých pro lidské zdraví. Vláknina se nachází pouze v rostlinné stravě.

Absence nasycených tuků a sodíku

Rostlinné alternativy obsahují jen minimální množství nasycených tuky a sodíku. Tyto látky nohou zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a prsu.

Pokud se rozhodnete zahrnout rostlinné produkty do svého jídelníčku, vyhněte se zpracovaným potravinám. Hotové hamburgery a další alternativy masa mohou obsahovat zdraví škodlivé látky, podobně jako živočišné.

Zdroj náhledového obrázku: pxhere.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button