Galangal: Kořen, který vás chrání před rakovinou
Galangal, kořen, který svým vzhledem připomíná zázvor či kurkumu, ve skutečnosti jde o šampiona v boji proti rakovině, který má dokonce silné pozitivní účinky i na váš mozek a mužskou plodnost. Slyšeli jste již o galangalu?
Objevte galangal
Jako galangal označujeme kořen, který je se zázvorem příbuzný. Vypadá také velmi podobně jako zázvor, jeho chuť je však ostřejší a vůně pronikavější, jeho barva je narůžovělejší. Galangal se vyskytuje v různých částech Asie a je typický pro thajskou kuchyni, ale objevuje se také v různých pokrmech po celé Asii. U nás není galangal příliš známý, na rozdíl od kurkumy či zázvoru, přesto ho můžete sehnat na tržištích v čerstvé formě či sušený, který se před vařením namáčí v horké vodě. Běžně se galangal používá do polévek, smažených pokrmů či jako součást curry pasty. Chuť galangalu je zemitá, citrusová a pikantní. Pikantnost tohoto kořene, podobně jako u zázvoru, je tvořená obsahem kapsaicinu. Pokud milujete asijskou kuchyň, je galangal jako stvořený pro vás.
Proč konzumovat galangal?
Bojovník proti rakovině
Nejvýraznějším přínosem galangalu je bezesporu ochrana, kterou vašemu tělu přináší proti rakovině a rozvoji nádorů. Galangal je účinný v boji proti rakovině žaludku, leukémii, vzniku melanomu, rakovině slinivky, tlustého střeva, prsu, jater a žlučovodů. Galangal má opravdu široké spektrum účinnosti a je skvělou prevencí vzniku rakoviny. Dopřávejte si ho do svých pokrmů i vy.
Podporuje mužskou plodnost
Části kořene galangal se prokázaly jako užitečné v podpoře mužské plodnosti. Tento kořen zvyšuje produkci i pohyblivost spermií. Dánská studie prokázala, že extrakt z galangalu a granátového jablka zvýšil pohyblivost spermií až o trojnásobek.
Protizánětlivý činitel
Díky obsahu některých látek působí kořen jako protizánětlivý bojovník. Zánět je totiž příčinou mnoha onemocnění a souvisí s vývojem velkého počtu nemocí, včetně rakoviny, onemocnění srdce či Alzheimerovy choroby. Galangal vykazuje protizánětlivé účinky, snižuje také zánět spojený s artritidou.
Antibakteriální vlastnosti
Extrakt z galangalu má také antimikrobiální účinky a působí proti mnoha bakteriím, které infikují potraviny, například stafylokok, E. coli, listerie, salmonela či klostridiu. Zvláště vařením korýšů s touto bylinou máte větší šanci potlačit vliv nechtěných bakterií.
Vysoký obsah antioxidantů
Dopřáváme si ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty. Antioxidační účinky ve vašem těle podpoříte také konzumací galangalu.
Podporuje zdraví mozku
Potencionálně již díky svým protizánětlivým účinkům galangal podporuje zdraví vašeho mozku, chrání váš mozek a snižuje riziko postupného vzniku kognitivní degenerace.
Zmírňuje bolesti žaludku a zažívací potíže
Tento kořen má opravdu nejsilnější účinky co se týká boje proti rakovině. Po staletí je však využíván především jako lék na bolestivý žaludek. V ayurvédské medicíně dalších asijských kulturách byl používán na zklidnění žaludku, jako ochránce proti průjmu či zastavení zvracení.
Nutriční fakta:
Jedna porce galangalu, tedy 100 g kořene obsahuje:
- 71 kalorií
- 15 gramů sacharidů
- 1 gram proteinu
- 1 gram tuku
- 2 g vlákniny
- 5.4 gramů vitaminu C (9 procent DD)
Pokud srovnáme galangal se zázvorem či kurkumou, galangal má s těmito dvěma kořeny mnoho společného, například jsou všichni tři bojovníky proti rakovině, snižují zánět a nabízí podporu trávení. Kurkuma a zázvor bojují také proti cukrovce a bolestem, u galangalu tyto účinky prokázány nebyly. Kurkuma má velmi příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Zázvor má skvělé účinky na hubnutí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos