Tiskové zprávy

Grilujte zdravě. Tipy na dietní grilované pochoutky

Chcete si užít grilování, ale zároveň stále jíst zdravě? Také na grilu se dají připravit opravdové dobroty, stačí, když se vyhnete tučnému masu a dáte přednost rybě, kuřeti nebo zelenině.

Pstruh na grilu

Budete potřebovat:

  • 1 citron
  • 2 pstruhy
  • 6 lžic olivového oleje
  • Citronová šťáva
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička rozmarýnu
  • Lžička estragonu
  • 1/2 lžičky šalvěje
  • 1 lžičky sladké mleté papriky
  • 1/3 lžičky kari
  • 1/3 lžičky mletých chilli papriček

Příprava:

Ryby očistíme, ale necháme jim hlavy a dovnitř vložíme plátky citronu. V malé mističce si smícháme olivový olej, citronovou šťávu a česnek a dochutíme kořením. Na venkovním či elektrickém kontaktním grilu opečeme rybu z obou stran dozlatova. Během grilování ryby potíráme vytvořenou směsí z koření, oleje a citronové šťávy. Podáváme s grilovanou zeleninou nebo čerstvým pečivem a rajčaty.

Kuřecí špíz na grilu se salsou

Budete potřebovat:

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 1 kg brambor
  • 150 g cibule/ jarní cibulky
  • 500 g rajčat
  • 2 pol. l. olivového oleje
  • Limetku
  • Oregano
  • Bazalku
  • Sůl a pepř

Příprava:

Kuřecí prsa očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Brambory si mezitím uvaříme ve slupce, a následně také nakrájíme, stejně jako cibuli. Vše pak napichujeme postupně na jehly.

Marinádu připravujeme z olivového oleje, soli, pepře, šťávy z limetky, bazalky a oregana. Během grilování potíráme špízy vytvořenou směsí. Rajčata nakrájíme a rozmixujeme spolu se zbylou směsí na potírání.

Grilovaná zelenina

Budete potřebovat:

  • 400 g rajčat
  • 200 g lilku
  • 200 g cukety
  • 150 g červených paprik
  • 150 g žlutých paprik
  • 2 jarní cibule
  • 120 g feta sýru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťávu z citronu
  • Koriandr
  • Sůl a pepř

Příprava:

Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Pokapeme je šťávou z citronu a olivovým olejem, osolíme a opepříme. Zeleninu grilujeme 15 – 20 minut a ke konci přidáme koriandr a feta sýr. Podáváme s čerstvým pečivem nebo k rybě.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Redakce

Snažíme se hledat nejrůznější metody, které zajistí člověku zdraví i bez každodenního braní léků. Některé naše texty jsou kontroverzní svou metodickou odlišností, některé vám pomohou v diagnostice nemoci klasickou cestou. Máme tu spoustu článků pro každého, kterého zajímá zdraví a přírodní léčba.

Podobné články

Back to top button