- To, že si dáte ráno zdravou snídani, je samozřejmě zdraví prospěšné, nicméně, na jídlo byste měli dbát v průběhu celého dne. Pouze snídaně vám ke správné životosprávě stačit nebude. Jedna z hlavních věcí je pohyb, protože to, jak se člověk hýbe, je zásadní pro jeho celkovou zdravotní kondici.
V nejlepším případě by mělo přes polovinu denního příjmu energie být tvořeno polysacharidy či složenými cukry, zbytek zhruba rovnoměrně bílkovinami a tuky – hlavně těmi rostlinnými. Pokud se přejídáte, existuje velká hrozba, že se u vás vyvine nějaká choroba, kterou lékaři označují jako metabolický syndrom. Ten je hlavním faktorem obezitou typu „jablko“, což znamená, že má člověk převážnou část množství tuku na břiše.
Tuk, který se nám ukládá mezi orgány se velice jednoduše totiž vstřebává do krevního oběhu, na rozdíl tedy od tuku, který se ukládá do podkoží. Nemocnému se poté začnou tuky usazovat na cévní stěny a vzniká velké riziko infarktu či mrtvice, které jsou vyvolány cévním ucpáním. Metabolický syndrom neznamená pouze obezitu, ale také krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu v krvi, který též vede k ucpávání cév.
Dopřejte si, co vám chutná
Nezdravé potraviny, které jsou tak chutné, jdou snadno vyměnit za ty zdravé. Například, pokud jste zvyklí si ráno dát masovou snídani, „nahraďte“ nezdravé a tučné maso drůbeží šunkou s vysokým obsahem masa, či pomazánku s rybím nebo kuřecím masem.
I přesto, že drůbeží šunka není nebezpečná, ani s ní či ostatními uzeninami bychom to neměli přehánět. A hlavně bychom se měli snažit úplně vyhnout sádlu, jelikož se jedná o čistý tuk, který je pro náš organismus velkou zátěží.
Dříve bylo sádlo v domácnostech konzumováno pravidelně, ale musíme si také uvědomit, že naši předkové měli ve dne mnohem větší fyzickou námahu, a navíc maso konzumovali jen výjimečně, protože prostě nebylo k dostání. Stejně tak je prokázáno, že jedli mnohem více luštěnin, což pozitivně působilo na jejich zažívací období.
V dnešní době sice roste spotřeba luštěnin, nicméně, měli bychom ještě „přidat“ a luštěniny zařadit na svůj jídelníček ještě častěji, jelikož jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, které mají nízký obsah tuku.
Rozložení jídla po celý den
Snídaně by měla tvořit minimálně pětinu denního energetického příjmu, ale kolik ho tedy připadá na ostatní jídlo, které konzumujeme v průběhu celého dne?
Nejlepší rozložení denního energetického příjmu je, aby snídaně tvořila 20 – 30 procent, svačina 10 procent, oběd až 35 procent, druhá svačina dalších 10 procent a večeře zbylých dvacet. Pokud byste potřebovali na nějakém jídle ubrat, zvolte si buď oběd nebo jídla po obědě, nikoli dopolední příjem.
Kolik je potřeba energie?
Průměrně byste tedy měli zkonzumovat na snídani 2500 kJ, nicméně, musíme také přihlédnout na celkový denní příjem, respektive na to, jaký by měl ve skutečnosti být vzhledem k celkové kondici a zdraví člověka.
Pokud zrovna držíte dietu, denně byste měli přijmout maximálně 5000 kJ a v tom případě by měla vaše snídaně obsahovat maximálně 1800 kJ. Naopak, pokud máte fyzicky náročnou práci či hodně sportujete, můžete si dovolit sníst až 12000 kJ denně a snídaně může být také vydatnější, a to až 3600 kJ.
Každopádně, musíme myslet i na to, že kalorie jsou jedna věc a celkový vliv na zdraví věc druhá. Pokud tedy někomu stačí na snídani suchý rohlík, kalorií sice moc nenabere, ale stejně tak nenabere ani živiny. Navíc suchý rohlík dokáže rychle zvednout hladinu cukru v krvi a tím se ukládá do těla tuk.
Myslete tedy na to, jak přes den jíte a zkuste si počítat množství energetického příjmu – uvidíte, že za chvíli se budete cítit mnohem uvolněněji a vaše tělo vám jistě poděkuje v podobě správného fungování.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos