JídloZdraví

Želatina! Starodávné jídlo, které pomáhá zlepšit pokožku, kosti a zpomalit stárnutí!

Želatina je starodávné jídlo, které stejně jako kolagen, získalo moderní popularitu pro svou schopnost zlepšit pokožku a pomalé stárnutí.

Co je želatina?

Želatina je látka složená z aminokyselin, které jsou odvozeny z kolagenu. Kolagen je dobře známý pro jeho dobrý vliv na pokožku a vlasy a je podobný želatině mnoha způsoby.

Velké zdravotní přínosy želatiny jsou z velké části z aminokyselin glycin a prolin.

Vyrábí se z kostí, vláknitých tkání a orgánů zvířat. Tyto aminokyseliny jsou potřebné nejen pro správný růst pokožky, vlasů a nehtů, ale pro optimální imunitní funkci a regulaci hmotnosti.

Jako obyvatelstvo tyto části zvířete nespotřebováváme stejně, jako jsme byli zvyklí dříve. Někteří zdravotničtí odborníci tvrdí, že náš moderní zvyk stravování velkého množství svalového masa (jako steak) bez konzumace orgánů a pojivové tkáně nebo tvorby vývaru s kostí může přispět k moderním onemocněním.

Glycin, který tvoří asi 1/3 aminokyselin v želatinovém prášku, je protizánětlivý a důkazem je, že může pomoci urychlit hojení ran. Glycin v želatině může také pomoci zlepšit spánek a kvalitu.

Jak se vyrábí želatina?

Želatina je (a vždy byla) vysoce výživná, stejně jako velmi ekologická. Když byly odstraněny všechny ještě žádoucí části zvířete, zůstávají kůže, kosti a šlachy. Ty se používají k výrobě želatiny a kolagenu.

Naše babičky to udělaly ve své kuchyni tím, že používaly celé zvíře pro více účelů, jako je výroba vývaru. Vytvoření kostního vývaru je stále skvělým způsobem, jak získat výhody želatiny, ale nyní želatinové a kolagenové prášky zjednodušují přidávání těchto aminokyselin do potravin a receptů.

Želatina se používá

Podle výživných tradic a mnoha informací, které jsem četl od Nadace Weston A. Price, existují pro želatinu různé přínosy pro zdraví, včetně:

Podporuje růst kůže, vlasů a nehtů

Dobré pro klouby a pomáhá regeneraci kloubů

Může zlepšit trávení, jelikož se přirozeně váže na vodu a pomáhá potravě pohybovat se snadněji po trávicím traktu

Je pověstná, že pomáhá zlepšit celulitidu

Skvělý zdroj kolagenu ve stravě (poznámka: kolagen je příliš velký na to, aby byl absorbován kůží, takže kožní krémy jsou docela k ničemu, lepší je použít zevně kokosový olej!)

Zdroj bílkovin (i když ne velkolepý), ale jeho specifické aminokyseliny mohou pomoci při budování svalů.

Po dlouhou dobu se předpokládá, že želatinový terapeutický účinek na artritidu vyplývá z jeho použití při opravě chrupavky nebo jiných pojivových tkání kolem kloubů, jednoduše proto, že tyto tkáně obsahují kolagen. Obchodníci naznačují, že jíst chrupavku nebo želatinu vytvoří chrupavku nebo jinou kolagenní tkáň. Některá konzumovaná želatina se nedostává do kloubní chrupavky, ale jde o pomalý proces a úleva od bolesti a zánětu je pravděpodobně téměř bezprostředně.

Vzhledem k tomu, že má schopnost léčit žaludek, někteří odborníci naznačují, abychom do stravy přidávali želatinu, která pomáhá zmírnit těžkost jídla a další alergie.

Kromě přínosů pro zdraví mám želatinu ráda pro účinky na pokožku, vlasy a nehty. Zaznamenala jsem podstatný rozdíl v mém pleti a hladkosti.

Jako další výhodu poskytuje extra bílkoviny, kolagen a pomáhá absorbovat další minerály. Pokud se snažíte zdokonalit zdraví pokožky nebo kloubů nebo děláte silový trénink, doporučuji želatinu proti bílkovinám syrovátky (které jsou často zánětlivé a mají přidané přísady). Přidala jsem ji také do jídel a nápojů, které dělám dětem, aby jim pomohla lépe absorbovat živiny.

Zdá se, že želatina je obzvláště účinná, když se užívá s masem (vyvažováním aminokyselin) nebo na prázdný žaludek (k podpoře produkce růstového hormonu člověka).

Optimálně bychom měli konzumovat vysoce kvalitní domácí kostní vývary několikkrát denně, aby vše bylo dobře vyvážené a nebyla potřeba další želatiny.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button