Jak se vyhnout cukru a přesto si zdravě osladit jídlo nebo nápoje?
Chcete ke kávě cukr? Dříve se o jeho účincích na tělo příliš nemluvilo, dnes už lidé vědí, že je jeho příjem spojený s obezitou, kožními problémy, srdečními chorobami a cukrovkou. Cukr se rychle přetváří na tuk při procesu zvaném lipogeneze. V jediném gramu cukru najdeme zhruba 4 kalorie. Cukr je sice nezdravý, ale touha po sladké chuti je větší. Naštěstí má cukr alternativy, které nejsou tak škodlivé a především nemají tolik kalorií.
Život nemusí být hořký
Snad v každé kuchařce najdete u sladkých receptů cukr. V kavárně vám automaticky přinesou cukr ke kávě nebo čaji. Jak sladit a nepoužívat u toho cukr? Nabízí se vám možnost odvyknout si na sladk ou chuť nebo najít alternativu. Zdravý životní styl je trendy a lidé si alternativy cukru často hledají na internetu. Obchodníci to moc dobře vědí a to je důvod, proč stále častěji zařazují tyto alternativy do běžné nabídky. Dříve bylo těžké najít v běžných obchodech náhrady za cukr, dnes jich je tolik, že je těžké vybrat, která z nich je nejlepší. Alternativ je mnoho, ale ne každá z nich je vhodná nebo dokonce zdravá.
Jaké alternativy jsou nejpopulárnější?
Med – Nejpříjemnější a nejhledanější alternativa cukru. Je sice sladký a kalorický, ale zůstane déle v krvi a naše tělo nemá touhu tak rychle lačnit po dalším sladkém. Navíc obsahuje mnoho prospěšných látek pro naše tělo. Konzumujte ho však s mírou, jinak po něm snadno přiberete.
Stévie – Je to rostlina, která je zhruba 300krát sladší než cukr. Můžete si pořídit rostlinku stévie a mít ji za oknem. Snadnější volbou je pořídit s tekutou stévii nebo stévii v prášku. Má přirozenou a příjemnou chuť a přitom téměř žádné kalorie. Jde o přírodní alternativu, které je bezpečná a obsahuje rovněž množství živin. Dobře se mísí s teplými nebo studenými nápoji a také je vhodná při pečení.
Xylitol – Jde o cukerný alkohol, který obsahuje o 40% méně kalorií než cukr. Je extrahován zejména z březového dřeva a nachází se v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Jeho střídmá konzumace je obecně bezpečná.
Erytritol – Jde také o cukerný alkohol, který chutná téměř přesně jako cukr, ale obsahuje pouze 6% kalorií. Konkrétně zde najdeme 0,24 kalorií na gram.
Kokosový cukr – Tento cukr se získává z mízy kokosové palmy. Obsahuje malé množství vlákniny a živin, ale má vysoký obsah fruktózy a měl by být konzumován s mírou.
Javorový sirup – Vyrábí vařením mízy javorů. Má svou specifickou chuť, které každému nemusí sednout. Najdeme v něm některé minerály a více než 24 různých antioxidantů. Má o něco nižší glykemický index než běžný cukr, ale i tak vám výrazně zvýší hladinu cukru v krvi.
Melasa – Tato sladká hnědá tekutina obsahuje živiny, které podporují zdraví kostí a srdce. Vyrábí se z vařící šťávy z cukrové třtiny nebo cukrové řepy a má vysoký obsah cukru, takže by měla být konzumován střídmě.
Na co si dát velký pozor
Důležitou radou je sledovat množství kalorií, některé alternativy cukru mají stále tolik kalorií, že si mohou s cukrem podat ruku. Sledujte především množství kalorií na jednu dávku, často je u sladidel uvedeno i srovnání se stejným množstvím cukru. Velmi nebezpečné mohou být sirupy, které se tváří jako zdravé, ale zdravé nejsou. Snažte se vyhnout například agávovému sirupu, který je uváděn jako zdravá alternativa cukru, ale obsahuje ještě více fruktózy než cukr. Nevhodný je také kukuřičný sirup, který má také vysoký obsah škodlivé fruktózy. Dejte pozor, jakou alternativu vybíráte a pokud vám nějaká nebude chutnat, nebojte se experimentovat, zajisté najdete brzy vhodnou náhradu za tolik nenáviděný cukr.
Zdroj obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos