Odborníci si zabývali otázkou, jaká potravina je nebezpečnější než cukru, proto krmili hlodavce jídlem obsahující až 40 % tuku.
Myši rozdělili do dvou skupin, které krmili stejným jídlem, až na jeden rozdíl. Rozdílem byly tuky z jiných druhů olejů. První skupina myší dostávala tuk z kokosového oleje a druhá skupina obdržela potraviny s nenasycenými tuky ze sóje.
Po několika dnech výzkumu vědci zjistili, že myši, které jedly tuky ze sójových semen, přibraly až o 25 % více než druhá skupina myší, které konzumovaly potraviny s kokosovým olejem.
Další výzkum byl zaměřen na potraviny obohacené tuky s přidanou fruktózou. Výsledkem bylo, že myši, které jedly potraviny s fruktózou, měly o 25 % nižší hmotnost než myši druhé skupiny.
Výzkum se z celkového hlediska zaměřil na zdraví. Prokázalo se, že myši, které jedly sójový olej, si vyvinuly výraznější odolnost vůči inzulínu a jejich játra byla více mastná, než u druhých myší. Tento efekt je jednou z příčin vzniku cukrovky a slabšího metabolismu.
Vědci tento závěr překvapil, a nejen vědce, protože je známo, že nenasycené mastné kyseliny například ze sóje, jsou považovány za ty zdravé.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos