KrásaPrevenceZdraví

Hroznový olej lze použít při vaření i na pleť. Jaké zdravotní výhody ukrývá?

Hroznový olej nepatří mezi proslulé a velmi známé oleje. Jedná se však o olej, který lze používat v kuchyni i při péči o pleť a vlasy. Díky svým účinkům se stává například velmi vhodným doplňkem při zvýšení péče o pleť během podzimního a zimního období. Vyzkoušejte účinky hroznového oleje i vy na vlastní kůži.

Hroznový olej

Hroznový olej, někdy také označován jako olej z vinných jadérek, se lisuje za studena z jader různých odrůd vinné révy. Při jeho zpracování by nemělo docházet k použití chemických látek, přidaných barviv či konzervantů. Jedná se tak o způsob, jak použít zbytky vylisovaných hroznů při výrobě vína. Tzv. matoliny jsou dále zpracovávány mechanickými postupy, aby se z nich získali hroznová jadérka. Hroznové víno se tedy nepěstuje jen za účelem výroby hroznového oleje, jedná se o vedlejší produkt. Následně se z vyčištěných, usušených a rozdrcených jader lisuje hroznový olej. Díky tomu, že lisován za studena, zůstávají v něm cenné vitamíny, polyfenoly a mnoho bioaktivních látek.

Antioxidační účinky

Hroznový olej je tvořen z 90 % nenasycenými mastnými kyseliny přičemž nejvíce se jedná o kyselinu linolovou. Tuto kyselinu si organismus sám nevytváří a je nutné ji přijímat ze stravy. Jedná se o silný antioxidant, který je součástí mnoha metabolických procesů. Olej obsahuje také flavonoidy a polyfenoly, které mají také antioxidační vlastnosti. Hroznová jádra obsahují také procyanidin, silný antioxidant důležitý především pro zdraví kardiovaskulárního systému. Cenným pro vás jistě bude také resveratrol, který je obsažen ve slupkách a jadérkách modré vinné révy. Jeho účinky jsou silně antioxidační a antibakteriální. Chrání buňky před stárnutím, i proto je ideální používat hroznový olej při péči o pleť. Hroznový olej však obsahuje mnoho dalších živin, jako jsou vitamíny a stopové prvky, viz vitamín E, vitamíny ze skupiny B, fosfor, draslík, vápník a magnézium.

Zdravotní přínos

Hroznový olej můžete používat vnitřně, ale také v péči o pleť, tedy zevně. Záleží na tom, jaký olej si koupíte, k jakému užití je určen. Hroznový olej přináší řadu výhod a účinků na lidský organismu. Kromě toho, že se jedná o antioxidační činidlo, které působí vnitřně i z vnějšku, stává se z něj dobrá prevence kardiovaskulárních onemocnění. Má pozitivní vliv na hladiny cholesterolu v krvi, zvyšuje pevnost cév a kapilár, ideální tedy jako posila zdraví srdce. Pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy a je vhodný pro alergiky i diabetiky. Používá se také jako posila pro pleť. Chrání buňky před vlivem volných radikálů, detoxikuje organismus, podporuje správné trávení, eliminuje příznaky doprovázející alergie a kašel, zpomaluje stárnutí organismu a vyživuje vlasy, pleť i nehty. Podporuje také hojení ran, ať už se jedná o ekzémy či popáleniny.

Podzimní péče o pleť

Kvalitní hroznový olej dnes seženete online či v prodejnách se zdravými doplňky. Hroznový olej je ideální jako podzimní posila v péči o pleť. Užívat jej můžete přímo na pokožku či ho přidat do vaší kosmetiky. Vhodný je pro pleť normální až mastnou, hodí se však i pro péči o vaše vlasy. Jeho účinky se týkají především omlazení pleti, hydratace a regulace množství mastnoty v pokožce. Jelikož obsahuje již zmínění procyanidin, který je strukturou podobný kolagenu, udržuje pokožku hladkou a pružnou. Ideální tedy i pro zralou pleť, která již ztrácí elasticitu. Používat jej můžete každodenně, abyste pleť opravdu posílili. Hroznový olej je totiž dobře vstřebatelný, navíc nezanechává stopy mastnoty. Používat jej můžete i pro odstranění make-upu. Používat jej můžete i jako podporu léčby popálenin či jinak poškozené pokožky. Z hroznového oleje můžete vykouzlit také velmi příjemnou masáž.

Použití v kuchyni

Olej z hroznových jader lze využívat i ve vaší kuchyni při přípravě pokrmů. Hodí se do studené i teplé kuchyni. Použít jej můžete při přípravě salátů, a to ovocných i zeleninových, pokapat ho do polévky, ale přidávat jej také do dipů či ovesných kaší. Je vhodný i při přípravě teplých pokrmů, jelikož má vysoký bod kouřivosti, dá se tedy použít i při pečení, dušení či smažení.

Výhody vs. nevýhody

Výhodou hroznového oleje je jistě to, že se jedná o silný antioxidant, lze jej použít i na vaření, i na péči o pleť, jeho chuť je lahodná a při vaření se nepřepaluje. Nevýhodou může být to, že je dostupný jen ve specializovaných obchodech či na internetu, jeho pořizovací cena je vyšší a nemusí vždy každému chutnat.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button