Jarní detoxikace a očista organismu s červenou řepou
S jarem přichází potřeba po očistě nejen naší domácnosti a skříní, ale také organismu. Ten po zimě, kdy jsme si dopřávali těžší a tučnější jídla, touží po očistě a zdravějších potravinách. Ideální si je během jarních dnů dopřávat řepovou šťávu, která čistí krev, zlepšuj trávení a působí proti únavě. Zařaďte do svého jídelníčku šťávu z řepy (v kombinaci i s jinými druhy zeleniny či ovoce) i vy.
Proč právě řepná šťáva?
Červená řepa je kořenovou zeleninou, která má velmi specifickou chuť a je přirozeně sladká. Řepa je skvělým zdrojem minerálních látek (sodík, draslík, hořčík, vápník, selen, mangan, atd.), provitamínu A a vitamínu B. Bohatá je také na pektin, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z těla. Tím ho účinně čistí a také detoxikuje. Řepa obsahuje také chlór, který se stává přirozeným čistícím prostředkem v organismu a pozitivní vliv má na játra, žlučník, ledviny i lymfatický systém. Své zastoupení má v řepě i betain, bílkovina, která má účinky jako přírodní cytostatikum a chrání vás před rakovinným onemocněním. Řepa preventivně chrání před vysokým krevním tlakem, jelikož obsahuje barviva antokyany, které podporují pevnost kapilár.
Účinky na vaše zdraví
Červená řepa je velmi přínosnou pro celkové zdraví vašeho organismu a její význam je bohužel často podceňován. Řepa je přitom skvělým ochráncem před vznikem rakoviny v těle. Z výzkumů vyplývá, že řepa dokáže snížit toto riziko až o 20%. Pozitivně působí na zdraví krve a podporuje její tvorbu, zvláště červených krvinek. Díky jejím žlučopudným vlastnostem je ji vhodné užívat při žlučových kamenech. Celkově pozitivní účinky se týkají trávení, je prevencí vzniku hemeroidů a dokonce pomáhá obnově poškozených buněk. To se týká lidí, kteří v hojné míře konzumovali alkohol či drogy. Má také antirevmatické účinky a pomáhá s poruchami menstruace a hormonálními změnami v období přechodu. Je skvělá pro jarní detox, jelikož bojuje proti únavě a dodává zdravou energii.
Jak si připravit šťávu z červené řepy?
Příprava šťávy z červené řepy je velmi snadná, pokud máte doma odšťavňovač. Lepší je však konzumovat řepnou šťávu zpočátku rozředěnou vodou či jinou zeleninovou šťávou. Skvěle se k řepě hodí mrkev či jablka. Řepná šťáva je totiž velmi silná a po jejím koncentrovaném užívání by mohlo dojít k nevolnosti či točení hlavy. Abyste posílili svá játra, doporučuje se řepnou šťávu doplnit o petrželku, mrkev či salát a odšťavnit. Preventivně můžete řepnou šťávu užívat v množství 1-2 sklenice za den. Při detoxikaci se užívá 1 sklenice šťávy za den po delší dobu. Připravte si i vy chutnou šťávu z řepy, mrkve a jablek. Stačí si ji dopřát v dopoledních hodinách jako svačinu či jako odpolední posílení v práci. Váš organismus bude jásat a vy budete plní energie.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos