Jedlá vánoční ozdoba: věnec ve tvaru hvězdiček
Máte rádi Vánoce? Pak vsaďte i na méně tradiční suroviny a dodejte jim nový rozměr. Kombinace brusinek a rýžové mouky vás překvapí. Tyhle hvězdičky, které spojíte do věnce, rozhodně kreativního ducha nepostrádají!
Navíc jsou tu brusinky, které v tomto chladném období ocení každý z nás. Jsou prevencí infekce močových cest. A rýžová mouka je velice jemná mouka, které dodá cukroví křehkost. V ostatních případech je velice oblíbená v asijských pokrmech, ale o tom až jindy…
Pojďme si napsat recept, jistě na něj již netrpělivě čekáte.
Brusinkovo-rýžový věneček
Budete potřebovat:
- 250 g změklého másla
- 2/3 šálku moučkového cukru plus na pocukrování
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1/4 šálku brusinek
- kůra z 1 pomeranče
Postup:
Troubu předehřejte na 160 stupňů. Velký plech vyložte pečicím papírem a chvíli dejte stranou.
V míse vyšlehejte máslo a cukr, dokud se řádně nepropojí. Přidejte hladkou a rýžovou mouku, brusinky a pomerančovou kůru – míchejte, až vznikne vláčné těsto. Přeneste na lehce pomoučněnou plochu a jemně prohněťte.
Těsto rozválejte mezi dvěma listy nepřilnavého pečicího papíru na tloušťku cca 1 cm. Opatrně sloupněte pečicí papír a pomocí vykrajovátka na cukroví, vykrajujte hvězdičky. Pár z nich můžete upéct i samostatně. Udělejte si na ně polevu, stačí i rozpuštěná bílá čokoláda. Umístěte je do vánočního průsvitného organzového pytlíčku a pak už je jen zbývá někomu darovat.
Hvězdičky na pečicím plechu rozmístěte do kruhu a mírně překryjte rohy (vytvořte jeden nebo dva věnce, podle velikosti hvězd). Pro utěsnění jemně zatlačte na rohy.
Dejte do trouby a pečte 25 minut nebo dokud hvězdičky na věnci nezezlátnou. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a před podáváním bohatě poprašte lahodným a na jazyku se rozplývajícím moučkovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť a šťastné Vánoce
Letos se ponesou ve znamení nekonvenčních cukrovinek. Tento věnec je totiž úplně něco jiného, než ten klasický. Není z žádných jehličnatých větviček nebo chvojí, tak si na něm můžete pochutnat celá rodina. Každému odlomte kousek a myslete při tom na to, jak skvělé je, že jste všichni pohromadě v tento nádherný vánoční čas…
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos