Kombinování bylinek může zlepšit chuť i zdraví
Byliny jsou listovou částí rostliny, která se používá při vaření – lze je použít čerstvé nebo sušené.
Jakákoli jiná část rostliny, která se obvykle suší, se označuje jako koření. Patří mezi ně např. kůra (skořice), bobule (pepř), semena (kmín), kořeny (kurkuma), květy (heřmánek), poupata (hřebíček) a blizny květů (šafrán).
Používání bylinek v kuchyni ke zlepšení chutí pokrmů je běžným jevem v mnoha domácnostech. Každý z nás ví, že většina bylinek má pozitivní účinky na zdraví, proč tedy nespojit příjemné s užitečným. Kombinováním bylinek získáte zajímavé chutě, jídlo získá zajímavý vzhled a navíc – dodáte tělu potřebné vitamíny, minerály a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.
Oblíbené bylinkové kombinace
I když můžete použít k dochucení jídla pouze jednu bylinku, a rozhodně s ní nic nezkazíte, existuje spousta kombinací bylinek, kdy vaše chuťové buňky po požití mohou zažít extázi.
Některé tradiční kombinace jsou:
- bazalka – s pažitkou, chilli, česnekem, oreganem
- bobkový list – s petrželkou, tymiánem, česnekem, oreganem, majoránkou
- chilli – s koriandrem, česnekem, zázvorem, citronovou trávou, mátou, oreganem
- pažitka – s bazalkou, česnekem, estragonem
- kopr – s pažitkou, česnekem, petrželkou, estragonem
- česnek – s bazalkou, rozmarýnem, šalvějí, fenyklem, chilli, koriandrem
- oregano – s bazalkou, petrželkou, pažitkou, tymiánem, bobkem, chilli
- šalvěj – s rozmarýnem, česnekem, majoránkou
- tymián – s bobkem, petrželkou, česnekem, rozmarýnem.
Nebojte se experimentovat
Bylinky lze využít neomezeným množstvím způsobů. Čím více budete bylinky používat a kombinovat, tím více zajímavých chutí poznáte.
Nejste si jisti, kde začít?
- Postupujte podle receptu, který vyžaduje jednu nebo dvě bylinky, které jste dosud nepoužili.
- Experimentujte s použitím jiných bylin namísto bylinek požadovaných v receptu, abyste viděli, jak pokrm dopadne.
- Vytvořte si vlastní bouquet garni.
- Vypěstujte si některé bylinky v květináčích na parapetu nebo na zahradě, abyste je mohli použít při vaření.
- Navštivte například farmářský trh a zkuste experimentovat s některými novými příchutěmi.
Kromě posílení chutí, vůní, vzhledu a textur ve vašich jídlech platí, že čím více bylinek vyzkoušíte, tím širší škálu potenciálních zdravotních výhod pravděpodobně získáte.
Kombinujte bylinky a potraviny
Existuje neomezené množství způsobů, jak využít bylinky při vaření. Přinášíme rady na začátek, některé kombinace vás možná překvapí:
- bazalka – pesto, rajčatová omáčka, rajčatová polévka, rajčatová šťáva, bramborová jídla, krevety, maso, kuřecí a drůbeží maso, těstoviny, rýže, vaječná jídla, jahody
- bobkový list – polévky, dušená masa, marinády na maso a drůbež, vývary
- chilli – maso, kuřecí a drůbeží maso, korýši, rajčatová jídla, kari
- pažitka – saláty, kuřecí maso, polévky, sýrová jídla, vaječná jídla, majonézy
- koriandr – asijská jídla, hranolky, kari, polévky, saláty, plody moře, guacamole
- kopr – saláty, omáčky, ryby, zakysaná smetana, sýrová a bramborová jídla
- fenykl – nádivky, omáčky, mořské plody, saláty
- česnek – polévky, omáčky, těstoviny, maso, kuře, korýši, pesto, salátové dresinky, chléb
- zázvor – dorty, sušenky, asijská jídla
- citronová tráva – asijská jídla, hranolky, kari, mořské plody, polévky, čaj
- majoránka – maso, ryby, vaječná jídla, sýrová jídla, pizza
- máta – nápoje, cukrovinky, maso, kuře, jogurty, dezerty, omáčky, zeleninová jídla
- oregano – sýrová jídla, vaječná jídla, rajská omáčka, pizza, maso, nádivka, chléb, těstoviny
- petržel – pesto, vaječná jídla, těstoviny, rýžová jídla, saláty, máslo, omáčky, mořské plody, zeleninová jídla
- rozmarýn – ryby, drůbež, maso, chléb, omáčky, polévky
- šalvěj – nádivky, rajčatová jídla, sýrová jídla, dýňová jídla, kuřecí pokrmy
- estragon – salátový dresink, vaječná jídla
- tymián – polévky, chléb, kuřecí a drůbeží maso, polévky, vývar, guláše, nádivky, máslo, sýr, majonéza, hořčice, ocet.
Zdroj obrázků: pixababy.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos