JídloRady a tipy

Z pozitivních účinků kefíru budete žasnout: Naučte se, jak si udělat nejzdravější domácí verzi

Znáte tu zdravou lahůdku, po které vám zůstane jemně kyselá chuť na jazyku? Naše babičky ji milovaly a my na její konzumaci a prospěšné účinky zapomínáme. Tou lahůdkou je kefír, se kterým se v dnešním článku seznámíme a ukážeme si, jak si vyrobit domácí verzi.

Co je kefír?

Kefír je tradiční fermentovaná potravina vyrobená z mléka. Je plný prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Vyrábí se z mléka a svůj původ má na Kavkazu. Připravovat se může z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Je svou strukturou podobný jogurtu, ale na chuť je více kyselý a lehce šumí na jazyku. Na rozdíl od jogurtu může kefír skutečně podpořit střevní mikroflóru a dostat do ní prospěšné mikroorganismy, které jsou potřebné pro váš zdravý imunitní systém a správné fungování trávicího systému. Jogurt též obsahuje prospěšné střevní bakterie, ale ne v takovém množství jako kefír.

Kefírová zrna

kefírJako kefírová zrna označujeme kombinaci bakterií, kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Vzhledem vám mohou připomínat květák. V těchto zrnech se nachází směs nejrůznějších kvasinek a bakterií. Tyto organismy jsou pro člověka velice zdravé a rychle se v mléku množí. Jejich vliv ve střevech připomíná ochranný štít. Vytvářejí totiž nepříznivé prostředí pro různé patogeny a tím je i vytěsňují. A pokud si kefír vyrobíte doma, má proti tomu z obchodu zhruba 10x více probiotických látek. Při výrobě komerčních produktů je ničí pasterizace.

Pozitivní účinky kefíru

Kefír má na náš organismus velmi pozitivní vliv. Pozitivně působí na imunitní systém, tím se zvyšuje i odolnost organismu vůči chorobám a při zlomeninách se urychluje jejich hojení. Pravidelné užívání kefíru působí příznivě také na krevní tlak a pomáhá k vyléčení cukrovky. Je účinným bojovníkem proti astmatu, alergiím a velkým bolestem hlavy, chrání vás i proti migréně. Ovlivňuje i oběhový systém a srdce. Pomáhá též k hojení ekzémů po celém těle a léčí kožní problémy pleti. Zlepšuje látkovou výměnu, trávení a léčí onemocnění tlustého střeva. Produkuje vlastní antibiotika, ničí nepřátelské bakterie a léčí vnitřní záněty.

Tipy na výrobu domácího kefíru

Kefír si můžete jednoduše a rychle vyrobit i doma. Na výrobu budete potřebovat litr mléka a sáček kefírové kultury. Na výrobu kefíru je nejlepší mléko nepasterizované. Takové seženete v automatech na mléko, nejlepší je ale mléko z farmy. Mléko nechte odstát při pokojové teplotě přibližně 2 hodiny.

kefírPoté ho nalijte do nádoby, přidejte kulturu v prášku, metličkou zamíchejte a ujistěte se, že se prášek dokonale rozpustil. Nádobu zavřete a nechte při pokojové teplotě 24-36 hodin. Minimální doba fermentace je 24 hodin. Doba fermentace se odlišuje na základě pokojové teploty. Poté dejte nádobu do lednice a zde nechte alespoň 6 hodin odležet. Používat můžete mléko kravské, kozí i ovčí.

Nyní stačí vyndat kefír z lednice a plně ho užívat. Důležité je, abyste si vždy nechali alespoň centimetr vzniklého kefíru na dně sklenice na výrobu další várky. Takto můžete kefír vytvořit 4-5 krát. Místo kefírové kultury můžete použít i tibetskou kefírovou houbu, která vytváří kefír dost podobným způsobem až na to, že se výsledný produkt cedí přes plastové sítko (ne kovové).

Netradiční kefír

Pokud toužíte po nevšední chuti a malé změně, zkuste domácí kefír ochutit. Poslední dobou se lidé naučili konzumovat avokádo, které je pro tělo velice zdravé. Zkuste s ním ochutit kefír.

Na nápoj budete potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 0,3 dcl kefíru
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • lístky máty

Postup je jednoduchý. Oloupejte a vypeckujte avokádo a s ostatními ingrediencemi ho rozmixujte. Doplnit ho můžete o kostky ledu, které v létě, spolu s netradiční chutí, dokonale osvěží.

Dopřejte si kefír každý den a vaše tělo vám poděkuje zdravým vzhledem, vitalitou a dobrou obranyschopností.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button