Jídlo

Proč tloustneme a tloustneme – důvod I.

V ČR bylo procento lidí s nadváhou nebo obezitou v roce 2000 45% a v roce 2010 již neuvěřitelných 55%. Kdo pamatuje školní věk před rokem 1990, jistě bude dlouho pátrat v paměti, kolik bylo kolem nás spolužáků s nadváhou. Obvykle na celé škole by se tyto děti daly spočítat na prstech jedné ruky. Dnes je ale situace na základních školách úplně jiná. Dokonce i některé děti v mateřských školkách vykazují jisté procento nadváhy. Důvodů, proč se to děje, je více. Ano, obecně měly dříve děti více pohybu, ale podle nás zásadnější jsou ve srovnání s minulostí důvody stravovací. „Chyběly“ u nás věci, které nám vlastně nechyběly.

První důvod, který uvádíme, je jedním z nich.  Postupně přineseme nejzávažnější či nejčastější důvody, které podpoříme fakty a grafy. 

  1. Jíme více „junk-foodu“ (vysoce-zpracované a průmyslově upravené potraviny)

Nemáme nutně na mysli jen nezdravé jídlo z McDonald’s, KFC, vietnamských občerstvení a dalších podobných řetězců, ale i všechny potraviny zpracované natolik, že je stačí vložit do mikrovlnky na 5 minut, vyklopit na talíř a spořádat. Data z českého trhu o podílu rychlého občerstvení (fast-foods) ve stravování jako celku nejsou k dispozici, takže musíme vzít za vděk daty z USA a střípky dat z ČR.  U nás byl sice nárůst pozvolnější, ale o co byli Češi do roku 1989 ochuzeni, to se snažili o to rychleji dohnat….

Porovnání spotřeby (modrá = mimo domov, červená = fast-food, zelená = doma) v USA 1889-2009
Raketový nárůst zákazníků McDonald’s…

 

ČR fakta:

  • 15 000 provozoven rychlého občerstvení
  • McDonald’s (data z 2012) – 90 poboček, 15% trhu s rychlým občerstvením, 40 miliard Kč tržeb od roku 1992, provozní zisk 181 milionů Kč
  • KFC (2012) – 55 poboček, provozní zisk 42 milionů Kč (včetně Burger King)

Z uvedených čísel a z velké nabídky hotových jídel v chladících i mrazících boxech supermarketů je zřejmé, že odklon od doma připravových pokrmů nastal i u nás. Přitom je to jediná možnost, jak mít pod kontrolou to, co do svého těla dostáváme. Ani v restauracích totiž většinou nevíte, z jakých surovin a v jakém stavu čerstvosti vám jídlo připraví. 

POZOR!!! Nezapomeňte, že v případě převahy stravování výše zmíněným způsobem po delší dobu vám budou brzy chybět určité živiny. Je to proto, že se vlastně jedná o „mrtvé“ jídlo. To ve skutečnosti znamená, že budete podvyživení, i když máte nadváhu. Pravidelná neodůvodnitelná únava bude možná prvním signálem takového stavu. Další zdravotní problémy dříve či později přijdou také…

Tento seriál na téma Proč tloustneme a tloustneme si klade za cíl otevřít oči všem, kteří zjišťují, že jejich tělo vykazuje nějakým způsobem určitou formu nespokojenosti. Zároveň by ale tito „zájemci“ o změnu, měli začít přemýšlet jinak. Proto jsme tu s naším seriálem, kde zmíníme jednotlivé možné problémy, příčiny, ale i doporučení či nápady, které můžete začít praktikovat sami. Jistě není jednoduché některé naučené zvyky změnit, ale naše zdraví by mělo být na prvním místě, protože ovlivňuje VŠECHNY oblasti našeho života.

V dnes zmíněném případě je rada velmi jednoduchá: Zapomeňte na fast-foody a vraťte se k vaření! Vybírejte recepty, které nezaberou mnoho času. Co např. míchaná vajíčka k snídani nebo šopský salát k večeři? Svačiny řešte pomocí čerstvé zeleniny, ovoce nebo oříšků. Při takovém přístupu musí tělo změnu pozitivně ocenit:-)

Autorem článku je Martin Novotný, transformační kouč, biohacker, nutrarián a blázen do fitness, který vede od roku 2014 infoportál VyváženéZdraví.cz. Další pokračování o tom, proč tloustneme najdete zde.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button