Jídlo

Bílý rafinovaný cukr jako tichý zabiják

O bílém cukru se všeobecně ví, že není příliš prospěšný zdraví organismu. Dopřáváme si ho však vydatně dále a konzumujeme sladkosti, čokolády a sladké pečivo. V dnešním článku vám přinášíme informace, které vám možná trochu otevřou oči a bílý cukr vyměníte za jinou variantu sladidel. Ne nadarmo se bílému cukru přezdívá tichý zabiják.

Pozor na cukr!

Cukr v některých případech můžeme označit za legální drogu, na kterou si člověk může dokonce vypěstovat závislost. Vzpomeňte si na sebe a na svou pravidelnou chuť na sladké. Vysoký příjem cukru škodí především mladému organismu, máme na mysli především děti, které jsou často překrmovány cukrem. V ČR sní průměrně člověk za rok až 40 kg cukru, což je až dvojnásobek doporučovaného množství.

Jak vám cukr škodí?

Jelikož si na cukru můžete vypěstovat závislost, přináší vám cukr i abstinenční příznaky. Váš den několik dní bez cukru bude unavený, bez energie a budete pociťovat velmi silnou chuť na sladké. Vyhnout se však cukru je opravdu náročné, jelikož je obsažen skoro ve všech zpracovávaných potravinách. Nadměrná spotřeba cukru vede k nadváze a postupné obezitě, která bývá doprovázena cukrovkou a podporuje tvorbu zdravotních problémů. Rafinovaný cukr, který si dopřáváte pravidelně, může podporovat kvasinkové infekce, plísně ve střevech, parazity, deprese, sníženou imunitu a vytvořit únavový syndrom.

Čemu se vyhnout?

Prvním krokem, který byste měli udělat, je začít číst etikety. Cukr neobjevíte jen ve složení potravin, ale také v kosmetice. Snažte se také nekupovat polotovary, ale vařit si doma, jelikož u takového jídla budete vždy vědět, z čeho se skládá. Snažte se objevit nové zdravější verze sladidel.

Jak bílý cukr nahradit?

První variantou, kterou můžete bílý cukr nahradit, je používání tmavého cukru. Bohužel ten je na tom podobně jako cukr bílý. Rozdíl je jen v tom, že rafinovaný cukr prošel procesem, ve kterém došlo k odstranění melasy, stal se tedy bílým cukrem. Melasa obsahuje řadu vitamínů a minerálních látek. Tmavý cukr není o moc zdravější než ten bílý, ale zbyla v něm aspoň kapka melasy. Pozor si však dávejte na záměnu hnědého cukru s cukrem „tmavým“, který bývá verzí bílého cukru, který byl obarvený karamel.

Další možností je používání medu. Med v sobě ukrývá řadu vitamínů a látek, které jsou příznivé vašemu organismu. Má antiseptické a antibakteriální účinky, navíc obsahuje antioxidanty.

Vhodnou náhradou jsou také sirupy, zvolit můžete sirup agávový, rýžový, pšeničný, čekankový či datlový. Javorový sirup, který je oblíbený především na západ od nás, je přírodním sladidlem získávaným z mízy javoru cukrového. Detoxikuje organismu. Všechny sirupy většinou seženete ve zdravých výživách či specializovaných obchodech.

Náhradou za rafinovaný cukr se může stát také bíle kvetoucí rostlina stévie, která je přirozeně sladká. Je téměř nekalorická, zlepšuje trávení a snižuje únavu. Co více si přát než sladidlo, které je dokonce velmi příznivé pro váš organismus. Můžeme ji považovat za jedno z nejdokonalejších přírodních sladidel, které si můžete pěstovat doma v květináčku.

Poměrně novým objevem je kokosový cukr, který je také skvělou alternativou rafinovaného cukru, navíc je chutnější a krásně voní.

Abychom nezapomněli, jako sladidlo můžete použít i melasu. Její chuť je zvláštní, ale dá se na ni zvyknout, vynahradí vám to svými účinky na váš organismus.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button