Kozí sýr: Proč si ho ve své stravě dopřávat pravidelně?
Vzpomeneme-li si na kozí sýr, jistě se nám vybaví dřevěné prkénko, čerstvé pečivo, fíky, hroznového víno či olivy a sklenice červeného vína. Kozí sýr je opravdu gurmánský zážitek, který byste si však měli dopřávat častěji než jednou za rok na vaše narozeniny. Proč zařadit kozí sýr do vašeho jídelníčku? Jaké to přináší výhody?
Kozí mléko
Z kozího mléka se vyrábí mnoho druhů sýrů a mléčných výrobků, podobně jako z mléka kravského. Užívat si můžete chuť jogurtů, tvarohů, cottage sýrů, tvrdých sýrů, brie, atd. Pravdou je, že kozí mléko sebou nese typickou chuť, která ne každému vyhovuje. Velmi záleží na výrobku, který si z kozího mléka zakoupíte. Některé sýry jen vzdáleně obsahují onu typickou kozí chuť, některé jsou však přímo prolnuté touto chutí.
Proč konzumovat kozí sýr?
Zařadit kozí sýr do jídelníčku není v dnešní době žádný problém. Seženete jej téměř v každém supermarketu a existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě.
Poskytuje zdravé tuky
Kozí sýry jsou zdrojem zdravých tuků. Kozí sýr sice obsahuje nasycené tuky, které získaly pověst jako nezdravé a nebezpečné, ale ne vždy je toto tvrzení pravdivé. Typickým příkladem je Francie, která patří mezi přední světové spotřebitele kozího sýra a vyšší míra srdečních onemocnění se u nich ve srovnání s jinými národy nevyskytuje. Ve skutečnosti „francouzský paradox“ popisuje nízkou míru úmrtí na srdeční onemocnění ve Francii i přes vysoký příjem cholesterolu a nasycených tuků. Zdravé tuky jsou důležitou součástí každé stravy, protože tuky napomáhají vstřebávání živin, produkci hormonů, chrání neurologické zdraví, atd. Kravské a kozí mléko má podobný obsah tuku, ale tuky nacházející se v kozím mléce, jsou „menší“ a jsou snadněji stravitelné. Ve srovnání s kravským mlékem má kozí mléko vyšší podíl mastných kyselin se středním řetězcem (MCFA), včetně kyseliny kapronové a kyseliny kaprylové. MCFA se také nacházejí v potravinách, jako je kokosový olej a kokosové mléko. Bylo zjištěno, že kyselina kaprylová nalezená v kozím mléce a kozím sýru má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a protizánětlivé účinky. Konzumace kyseliny kaprylové může být užitečná při boji s infekcemi způsobenými houbami a kvasinkami, jako je kandida, infekce močových cest, akné, zažívací potíže a další.
Dobrý zdroj vápníku a bílkovin
Stejně jako ostatní mléčné výrobky, kozí mléko a kozí sýr jsou skvělými zdroji vápníku. Dva vysoce kvalitní mléčné výrobky denně ve vašem jídelníčku mohou poskytnout přibližně 10 až 30 procent denních potřeb vápník, v závislosti na konkrétním druhu. Vápník je nezbytným minerálem, který pomáhá udržovat zdravý a silný kosterní systém, podporuje zdraví zubů, apod. Konzumace vápníku ve vaší stravě v kombinaci s vitamínem D (získávaný ze slunečního světla, i z potravinových zdrojů) může regulovat metabolismus glukózy a pomáhá chránit před vznikem rakoviny, cukrovky a srdečními chorobami. Vápník také pomáhá vyrovnávat hladiny ostatních minerálů, včetně hořčíku, fosforu a draslíku. Tyto minerály regulují srdeční rytmy, funkce nervů a svalů, krevní tlak a hladinu cholesterolu. Kozí sýr poskytuje také dávku bílkovin, zvláště do salátů, které potřebují zpestřit.
Dávka probiotik
Probiotika mohou přirozeně růst ve fermentovaných potravinách nebo mohou být přidávány výrobci ke zvýšení jejich koncentrace. Nyní je běžné, že sýraři přidávají probiotické bakterie při přípravě sýrů. Výrobky ze sýra tak často obsahují bakterie thermophillus , bifudus , bulgaricus a cidophilus . Přínosy spojené s konzumací probiotickým potravin zahrnují zlepšení zdraví střev, zvýšení imunity a pomáhají snížit riziko vzniku alergií a zánětlivých reakcí. Koncentrace probiotik v rámci různých typů sýrů závisí na mnoha faktorech.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos