JídloPrevence

Které potraviny nás v zimě „zahřejí“

Začíná období chladu a zimy a my bychom měli přemýšlet o malé úpravě jídelníčku. Některé potraviny totiž mají „zahřívací efekt“. Jsou to především ty, které prošly varem. Našemu tělu vyhovují, pro toto období, potraviny vařené a pečené.  Ochlazený organismus neumí správně spalovat tuky a my máme pocit neustálého chladu. Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a to platí i dnes. Ideální ranní snídaně je ovesná kaše, která vaše tělo nastartuje pro denní činnosti.

Vhodné potraviny pro zahřátí

Kromě polévek jsou zdrojem pro naše tělo bílkoviny. V zimním období je tedy vhodné d jídelníčku zařadit více masa, tučnější ryby či luštěniny.

Příklad dalších potravin:

  • sýry – kozí, ovčí, s plísní
  • ovoce – datle, broskve
  • koření – skořice, zázvor, badyán, hřebíček, pepř, chilli, kurkuma
  • nápoje – teplý čaj (ideální je černý), červené víno (může být i svařené), káva, zázvorový čaj
  • ořechy a semínka
  • přílohy – rýže, jáhly, pohanka

Pozor při konzumaci těchto potraviny by si měli dát lidé s vysokým krevním tlakem, po mrtvici, lidé trpící migrénami, nervozitou či hyperaktivitou a nočním pocením.

Upravte zimní jídelníček:

  • denní příděl polévky (střídejte vývary s těmi zahuštěnými – čočková, kapustová )
  • konzumujte denně zimní zeleninu – kořenová zelenina, česnek, cibule, chilli papričky, křen, pórek, špenát, zelí, červená řepa – alespoň polovina by měla být tepelně upravená
  • studené mléčné výrobky (jogurty, sýry, kefíry) zkuste nahradit pomazánkami (cizrnová) nebo luštěninovými saláty
  • každý den teplý oběd

Pokud zvolíte vhodnou zimní stravu, nejen že vás zahřeje, ale zmírní chuť po sladkém, které v tomto období se sníženým pohybem není zrovna ideální pro konzumaci. Také dodá tělu potřebnou energii.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button