JídloReceptyZdraví

3 recepty na tradiční polévky, které vás dokonale zahřejí a máte je hotové za chvilku

Polévka je během zimního období velmi oblíbeným pokrmem. Nejenže dokonale zahřeje, ale dodá do těla vše potřebné, zvláště připravujete-li ji z kvalitního zeleninového či masového vývaru. Připravte si proto tradiční polévky, které vás i vaše děti přes zimu příjemně zahřejí.

Polévka a zdraví

Polévky nejsou během zimy zdraví přínosné jen proto, že zahřejí váš organismus, ale především proto, že jsou skvělým zdrojem živin, minerálních látek a vlákniny. Například kvalitní kuřecí vývar posiluje imunitní systém a je prevencí nachlazení. Jedná se také o ideální polévku, kterou byste si měli dopřávat, trápí-li vás chřipka či horečka. Dýňová polévka se zase postará o úpravu trávení. Čočková polévka je skvělým zdrojem bílkovin a dodá vám ztracenou sílu. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zelňačka je zase skvělým zdrojem vitamínů B, C a K, a také vlákniny.

Bramboračka

Vykouzlit poctivou bramboračku vám nezabere příliš času. Navíc se jedná o chutnou polévku, která dobře zasytí. Potřebovat na přípravu budete:

  • 2 lžíce hub, čerstvých či sušených
  • 3 větší brambory
  • 2 mrkve
  • menší kousek celer
  • 2 stroužky česneku
  • malá cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • majoránka
  • nadrcený kmín

Připravte si nejdříve zeleninu, kterou pokrájíte na podobně velké kostičky. Cibulku nakrájejte na drobno. Houby si mezitím namočte. Ve větším hrnci zpěňte na oleji cibulku, poté přidejte hladkou mouku a osmahněte do zlaté barvy. Přidejte nadrcený kmín. Poté zalijte přibližně 1,5 litrem vody a přiveďte k varu.

Nyní je na čase přidat pokrájenou zeleninu (celer, mrkev, brambory) a houby. Přidejte sůl. Polévku vařte, dokud nebude vše měkké. Nakonec dochuťte rozmačkaným česnekem, majoránkou a solí. Krátce povařte a podávejte.

Čočková polévka

Čočková polévka je v našich končinách velmi oblíbenou. Díky této polévce totiž můžete do těla dostat pravidelnou dávku luštěnin a množství přínosných bílkovin. Hotovou ji máte také celkem rychle. Potřebovat na její přípravu budete:

  • 200 g čočky
  • 1 větší brambor
  • menší cibuli
  • mletý pepř a sůl
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky

S vařením čočkovky je to dost podobné jako u bramborové polévky. Nejdříve si na oleji zpěňte na drobno nakrájenou cibulku, kterou zasypete moukou. Osmahnete dozlatova. Poté připravenou jíšku zalijte asi 1,5 litrem vody, nechte přejít varem.

Nyní je na čase přidat čočku, kterou nemusíte předem namáčet, stačí ji propláchnout. Nezapomeňte polévku osolit. Po chvíli přidejte také na kostičky pokrájenou bramboru. Nechte vařit, dokud není čočka i brambory měkké. Nakonec dochuťte rozmačkaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Přidat můžete i nadrobno nakrájenou petrželku. Dobrou chuť.

Poctivá zelňačka

V zimě není ani nad poctivou zelňačku. Milujete její chuť i vůni? Pusťte se do její přípravy. Poctivou zelňačku totiž zvládnete připravit opravdu rychle. Připravte si:

  • 2 brambory
  • cibule
  • olej
  • 250 g kysaného zelí
  • 2 klobásy
  • 1 smetana
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • kmín, sladká paprika, pepř a sůl

V hrnci si osmahněte pokrájenou cibulku na oleji (případně na sádle). nechte ji zesklovatět a přidejte sladkou papriku. Zlehka směs orestujte a zalijte vodou či vývarem. Poté přidejte kysané zelí, bobkový list, kuličky nového koření, černého pepře a kmín. nechte pomalu dusit, aby bylo zelí měkké.

Brambory můžete přidat k zelí či je povařit zvlášť. Nezapomeňte ani na pokrájenou klobásku. Nakonec si smíchejte smetanu s hladkou moukou, rozmíchejte a vlijte do polévky. Polévku dochuťte solí, pepřem, popřípadě cukrem a octem. Dobrou chuť.

Zdroje obrázku: https://www.flickr.com/photos/emiline220/4343406017 , https://www.flickr.com/photos/lowcarbalpha/41644809751 , https://www.flickr.com/photos/39975765@N05/8403559922

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button