Tento plevel je prokletí většiny zahrádkářů, přesto v sobě skrývá celou řadu zdravotních i kosmetických výhod.
Zdravotní výhody
Kopřivy jsou bohaté na celou řadu vitamínů (A, B2, C, D a K). Také obsahují důležité živiny, antioxidanty, aminokyseliny a chlorofyl. Jsou dobrým zdrojem vápníku, draslíku, jódu, manganu a železa.
Využití
- Tradičně jsou využívány při problémech s močovými cestami, ledvinovými kameny a jako přírodní diuretikum.
- Mají protizánětlivé, analgetické a antirevmatické vlastnosti.
- Díky obsahu železa je lze využít při anemických potížích.
- Pomáhají snižovat příznaky senné rýmy a alergií (kýchání či svědění očí).
- Jsou považovány za dobrý čistič krve.
Používání v kuchyni
- Kopřivové listy lze používat na přípravu různých druhů jídel.
- Pesto je výborné na těstoviny, brunschettu nebo jako marináda na maso.
- Polévka je ideální pro horké letní dny.
- Smoothie pomáhá v boji proti zánětům, doplní energii a tělu dodá celou řadu živin.
- Čaj se po staletí využívá díky svým zdravotním vlastnostem.
Kopřivy pro zdraví a krásu
- Mají blahodárný vliv na bolavé klouby, pozitivně působí na vlasovou pokožku.
- Kopřivový olej tvoří základ většiny kosmetických přípravků obsahujících kopřivy.
- Nálev pro vlasy dává vlasům lesk, podporuje jejich růst.
Pozor u světlých vlasů může dojít k tmavnutí.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos