Když uvážíme, jaké množství chemikálií se do našeho těla dostává ze vzduchu i z výrobků, které každodenně používáme, je potřeba organismus občas pročistit přirozenou cestou – z ovoce a zeleniny.
Co nám k tomu pomůže?
Brukvovité rostliny
Zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta, ředkvičky, řeřicha.
Sloučeniny obsažené v nich pomáhají vytvářet enzymy, které odbourávají a odstraňují toxiny v těle. Existuje velké množství způsobů, jak je konzumovat, přidejet je třeba do salátů nebo sendvičů. Některé druhy se hodí pro tepelnou úpravu, jako příloha či hlavní jídlo.
Řepa
Je sladká, ale má nízký obsah kalorií. Obsahuje vitamín C a kyselinu listovou, podporuje zdravý růst buněk. Nemusíte ji konzumovat jen nakládanou či v polévce. Syrová se dá připravit jako vynikající salát, plátky můžete přidat do sendviče.
Rychlý salát z čerstvé řepy:
- nastrouhaná syrová řepa
- nastrouhané jablko
- citronová šťáva
- několik kapek oleje
- med na doslazení
- ořechy
Bobule
Borůvky, ostružiny, jahody, brusinky, maliny – toto drobné ovoce je plné antioxidantů, neutralizují volné radikály, zlepšují strukturu žil, posilují kardiovaskulární systém, chrání před vznikem rakoviny, mají antimikrobiální účinky.
Rajčata
Červená slupka je plná lykopenu – silný antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály. Může pomoci v prevenci rakoviny.
Mrkev
Obsahuje velké množství karotenu, vitamínů B, C, D a E – chrání tělo před škodlivými volnými radikály. Také funguje jako mírné diuretikum, takže pomáhá odpalvovat škodliviny z ledvin. Také napomáhají při detoxikaci krve.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos