Jídlo

Nejhorší snídaně, aneb jak by rozhodně neměl začínat váš den – 2. část

V první části jsme vás informovali o nevhodnosti jednoduchých sacharidů během snídaně. Dnes se zaměříme na tučná jídla, uzeniny a sladké cereálie.

Tučná jídla

Již samotná Ájurvédská medicína radí, že je dobré se v ranních hodinách vyhnout těžkému jídlu, které přetíží váš trávicí systém. Těžko stravitelné jídlo, například maso, tak způsobí, že vaše energie bude na nule a vy budete celé dopoledne unavení. Stejně působí i máslové produkty, či tučné mléčné výrobky. Ráno startujte s polotučným, ne-li odtučněným mlékem, či jogurtem. Obejdete-li se bez tuku, především toho nezdravého živočišného, zamezíte i problémům s trávením, jako jsou bolesti v žaludku, pálení žáhy a přetížený trávicí trakt.

Uzeniny

Uzeniny jsou velmi často zařazeny v pravidelném jídelníčku i člověka, který dodržuje zdravý životní styl. Proč je tedy netučná kuřecí šunka na závadu? Problémem jsou pomocné konzervanty, které jsou běžnou součástí jakékoliv uzeniny. Pokud tedy nemáte domácí šunku, která má krátkou dobu trvanlivost, je uzenina zcela nevhodná. Vysoký příjem konzervantů, konkrétně dusičnanu draselnému, vede ke zvýšení rizika vzniku rakoviny tlustého střeva. Proto se výrobky obsahující tuto látku nedoporučují ani dětem.

Šunka vypadá neškodně, ale obsahuje konzervanty, které nejsou vhodné pro naše tělo.

Sladké obiloviny

Cereálie jsou stejně jako uzeniny často chybně řazeny mezi zdravé potraviny. Proč? Ve spoustě z nich je totiž vysoké procento jednoduchého cukru. I když jsou reklamy lákavé a obaly slibují příliv důležitých minerálů, mnohdy však obsaženým cukrem převyšují již zmíněné sladké pečivo. Proto buď pečlivě čtěte etikety a zvažte, chcete-li ráno začít s vysokou dávkou cukru, nebo si snídaně připravujte sami. Místo přeslazeného zapékaného müsli z obchodu, si vyrobte zdravější variantu sami, nebo vsaďte na čerstvé domácí obilninové kaše (z ovesných vloček, pohanky, čiroku, aj.), kterou si večer můžete připravit a ráno jen ohřát. Navíc teplé potraviny doporučuje také Ájurvéda, která tvrdí, že udržují energii po celý zbytek dne.

Místo těchto potraviny raději jezte celozrnné pečivo s nízkotučným tvarohem, či sýrem, zeleninu, vařená vajíčka, obilninové kaše (pozor na kaše do hrníčku), či nízkotučný jogurt s čerstvým ovocem a celozrnnými sušenka s nízkým obsahem cukru.

Tip: Ráno začněte sklenicí teplé vody, která nastartuje trávení, zmírňuje zácpu, detoxikuje ledviny a odplavuje škodlivé toxiny z těla. Nezapomeňte v dopoledních hodinách na pitný režim, který by měl být v tuto část dne nejsilnější.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button