Přírodní léčbaReceptyZdraví

Nepříjemný kašel? Připravte si domácí sirup, který skvěle funguje!

Také se vám stává, že se v zimních měsících nemůžete zbavit kašle a tento nepříjemný společník vás provází na každém kroku? S tímto sirupem už to bude minulost!

Co je to kašel?

Kašel je normální fyziologickou reakcí těla na přítomnost cizích předmětů v těle. Myslí se tím především prach nebo bakterie. U některých lidí ale přeroste standardní kašel v chronické onemocnění, které člověku značně komplikuje život.

Projevuje se především:

  • pískavým zvukem při kašli
  • vykašláváním hlenu
  • tlakem na hrudi
  • zvýšeným kašláním po ránu

Účinné přírodní látky, které vám uleví

Při kašli se v lidovém léčitelství osvědčily především tyto suroviny:

Med a pepř

Obě potraviny velice účinně odstraňují hleny a usnadňují dýchání. Užívejte 2x denně jednu kávovou lžičku medu smíchanou se špetkou pepře-

Mléko a zázvor

Trochu nastrouhaného zázvoru přidejte do teplého mléka a vypijte. Ideálně konzumujte před spaním – pomůže vám s uvolněním dýchacích cest a zajistí klidný a nerušený spánek.

Česnek

Česnek je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik a výborně působí i na potíže s kašlem. Ideální je konzumovat jej syrový, ale pokud je na vás jeho chuť příliš výrazná, přidávejte ho alespoň do salátů a dalších pokrmů.

Cibule

Má bohaté dezinfekční a protizánětlivé účinky, což z ní činí skvělého bojovníka i proti kašli. Užívejte ji ve formě cibulového čaje, který připravíte tak, že krátce povaříte cibuli společně s vodou. Dochutit jej můžete zázvorem či medem.

Kromě výše uvedených surovin vám také uleví skvělý domácí sirup!

Ingredience:

  • 1 citron nakrájený na tenké plátky
  • 1 čajová lžička šalvěje
  • 1 čajová lžička proskurníku lékařského
  • 1 čajová lžička lněných semínek
  • 1 sklenice vody
  • 2 – 3 polévkové lžíce hnědého cukru

Příprava a užívání:

  1. Smíchejte vodu a cukr a přiveďte směs k varu.
  2. Přidejte ostatní ingredience, směs promíchejte a odstavte z plotny
  3. Nechejte odstát asi 15 minut a poté přeceďte.
  4. Přelijte do pevně uzavíratelné láhve a skladujte v lednici.

Užívejte 1 polévkovou lžíci 3x denně, dokud nepocítíte zlepšení.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Zdena Prokopová

Jsem součástí tohoto magazínu již od začátku a starám se o to, aby si zde každý čtenář přišel na své. Ráda trávím čas se svou rodinou, miluji cestování a svou práci! Zdravému životnímu stylu se věnuji již řadu let, nejvíce pak aktivnímu sportu a přírodním receptům.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button