JídloZdraví

Nutriční obsah rozinek vás ohromí, jak je nejlépe zařadit do jídelníčku?

Někdo je miluje konzumovat samotné, jiné je preferují ve sladkých receptech nebo pečivu. Rozinky jsou sušená odrůda hroznů, která je přirozeně sladká. Jsou malé co do velikosti, ale obrovské ve svém nutričním profilu, což se ukazuje jako prospěšné pro vaše celkové zdraví. Pokud jste si mysleli, že příliš výživné nejsou, jste na omylu a možná je nejvyšší čas zajít do obchodu pro balení rozinek.

Jsou rozinky zdravé?

Rozinky jsou skvělým zdrojem vlákniny, cukru, vitamínů, kalorií, železa, vápníku, boru, antioxidantů, minerálů a antimikrobiálních sloučenin. Mohou pomoci při trávení a zlepšit zdraví vašich kostí. Konzumaci rozinek zkoumaly i různé výzkumy a ukázalo se, že souvisí s lepším příjmem živin, kvalitou stravy a hmotnostními parametry a s nižším rizikem obezity a metabolického syndromu u dospělých. Pojďme se blíže podívat na to, jak jsou pro vás tyto živiny dobré.

Nejdůležitější živiny v rozinkách

Vláknina

Hrst rozinek pokryje vaši denní potřebu vlákniny ze 7 až 12 %. Pomáhá podporovat lepší trávení tím, že změkčuje stolici a podporuje pohyby střev, čímž předchází zácpě. Vláknina také udržuje pocit sytosti po delší dobu, takže jsou rozinky dobrým doplňkem stravy pro ty, kteří chtějí zhubnout. Snižuje také hladinu LDL (špatného) cholesterolu v těle.

Draslík

Tím, že draslík omezuje účinek sodíku, pomáhá při regulaci srdečního tepu a krevního tlaku v těle. Porce 300 miligramů vám poskytne přibližně 6 % doporučeného denního příjmu draslíku.

Kalorie a cukr

Půl šálku rozinek obsahuje přibližně 215 kalorií a 42 gramů cukru, což je důvod, proč nejsou považovány za „nízkokalorickou“ nebo „nízkosacharidovou“ pochoutku. To je také důvod, proč je často jedí vytrvalostní sportovci místo drahých gelů a tyčinek.

Sacharidy

Pokud po tréninku hledáte dobrý zdroj energie nebo máte obecně málo sacharidů, pak jsou rozinky vaší nejlepší volbou. Jeden šálek nebo 165 gramů rozinek obsahuje kolem 130 gramů sacharidů. Pomáhají zlepšit váš celkový výkon a jsou užitečné pro ty, kteří jsou součástí vytrvalostních sportů, jako je plavání, zápas a vzpírání.

Železo

S jedním šálkem rozinek obsahujícím přibližně 4 mg železa poslouží toto sušené ovoce 7 % až 17 % vaší denní potřeby železa. Železo podporuje tvorbu červených krvinek v těle a tím zabraňuje anémii.

Vápník a bor

Vápník je základní složkou pro růst zdravých kostí a zubů. U žen po menopauze vápník také pomáhá snižovat riziko rozvoje osteoporózy v průběhu stárnutí. Jeden šálek nebo 165 gramů rozinek obsahuje přibližně 45 gramů vápníku. Poskytují také tělu dobrý přísun bóru, který udržuje vaše klouby zdravé.

Antioxidanty

Rozinky jsou dobrým zdrojem fytonutrientů, jako jsou fenoly a polyfenoly. Tyto antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle a zabraňují poškození buněk a DNA. To zase pomáhá snižovat riziko různých stavů.

Antimikrobiální sloučeniny

Fytochemikálie v rozinkách, jako je kyselina linolová, kyselina olejová a kyselina linolenová, pomáhají bojovat proti škodlivým bakteriím v ústech, které mohou vést k infikovaným dásním a dutinám. Tyto sušené ovoce zajistí, že si zachováte svůj bezstarostný úsměv.

Jak přidat rozinky do svého jídelníčku?

Existuje mnoho zdravých způsobů, jak přidat rozinky do svého jídelníčku. Nejjednodušší a nejlepší způsob, jak je sníst, je rovnou po vybalení ze sáčku. Můžete také vyzkoušet některý z níže uvedených tipů níže:

  • Ovesná kaše s rozinkami
  • Rozinková pomazánka
  • Salát z quinoy, mandlí a rozinek
  • Kuřecí salát s rozinkami
  • Muffiny s dýní a rozinkami
  • Štrůdl s rozinkami
  • Vánočka/mazanec s rozinkami

Rozinky v mazanci

Můžete je přidat do mnoha dalších receptů včetně těstovin, kaší a koláčů. Hrozny si můžete usušit doma jednoduchým vystavením slunci po dobu 3-4 dnů a poté si užít jejich hřejivost a aromatickou chuť v podobě rozinek. Mnohem jednodušším způsobem je pochopitelně koupit si už hotové rozinky.

Nutriční hodnota na 100 g rozinek:

  • Voda: 16,57 g
  • Energie: 296 Kcal
  • Bílkoviny: 2,52 g
  • Celkové lipidy (tuky): 0,54 g
  • Sacharidy: 78,47 g
  • Vláknina: 6,8 g
  • Vápník: 28 mg
  • Železo: 2,59 mg
  • Hořčík: 30 mg
  • Fosfor: 75 mg
  • Draslík: 825 mg
  • Sodík: 28 mg
  • Zinek: 0,18 mg
  • Měď: 0,3 mg
  • Mangan: 0,27 mg
  • Selen: 0,6 µg
  • Vitamín C: 5.4 mg
  • Thiamin: 0,11 mg
  • Riboflavin: 0,18 mg
  • Niacin: 1,11 mg
  • Kyselina pantothenová: 0,05 mg
  • Vitamín B-6: 0,19 mg
  • Folát: 3 µg

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button