Objevte výtečné recepty na vaření s pivem
Milovníci piva si v tomto ohledu přijdou na své. Pivo totiž nepatří jen do džbánku, ale využijete jej i při přípravě mnoha pokrmů. Pivo dodá jídlu specifickou chuť a dokáže opravdové divy. Jedná se o mok, který je našemu národu nejbližším. Proč ho tedy nepřidávat i do nejrůznějších pokrmů?
Zdravá volba?
Konzumace piva v přiměřeném množství může být pro váš organismus příznivá. Sami jistě znáte ten pocit, kdy se přejíte těžkého jídla a na slehnutí vám dokonale pomůže právě sklenice piva. Pivo je však i zdrojem vysokého množství vitamínů ze skupiny B. Má vliv na snížení krevního tlaku, ale pomůže v jistém smyslu i ledvinám. Chmel obsažený v pivu totiž zabraňuje ledvinám v usazování vápníku, tedy i tvorbě ledvinových kamenů.
Pravdou ale je, že pivo většinou nepijeme kvůli jeho zdravotním přínosům, ale proto abychom si užili jeho jedinečné chuti a uhasili žízeň. Zkuste pivo použít i při přípravě pokrmů.
Kuře se slaninou pečené na pivu
Maso se pivem obvykle podlévá a dodává mu specifickou chuť. To platí i v tomto případě. Díky pivu zůstane kuře šťavnaté a s bohatou chuti. Připravte si pečené kuře se slaninou a pivem. budete potřebovat:
- 4 ks kuřecích čtvrtek
- 2 lžíce sádla
- 200 ml piva
- 1 lžíce uzené papriky
- sůl a pepř
- hrst hlívy ústřičné
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g anglické slaniny
Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Kuřecí čtvrtky pokojové teploty potřete sádlem a dejte do pekáče, podlijte pivem a posypte uzenou paprikou, solí a pepřem. Hlívu si očistěte a pokrájejte na kousky, také cibuli na kolečka a připravte si také česnek. Poté pokrájenou hlívu, cibuli a česnek nasypte do pekáče k masu. Nezapomeňte ani na kostičky pokrájenou slaninu.
Přikryjte pekáček a dejte do troubu cca na hodinu. Během doby pečení je nutné stehna jednou otočit. Po hodině pekáček odkryjte a nechte dopéct cca 15 minut. Ideálně se k tomuto pokrmu hodí rýže či čerstvé pečivo.
Treska v pivním těstíčku
S tímto pokrmem se setkáte spíše v Anglii, ale připravit si ji můžete i u nás. Treska v pivním těstíčku je dobrota, kterou si jistě zamilují i vaše děti. Podávat ji můžete s uvařenými bramborami a domácí tatarkou. Připravte si:
- 180 filetu z tresky
- hladká mouka na obalení
- rostlinný olej
- sůl
Těstíčko
- 200 g hladké mouky
- 75 g rýžové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 200 g světlého piva
- 200 ml sodovky
V misce si smíchejte nejdříve mouku, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte pivo a sodovku a pomocí metličky vyšlehejte hladké těsto. Poté nechte v lednici odpočinout 2-3 hodiny. Filet si vykostěte, zbavte kůže a z obou stran osolte a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku z ryby oklepejte a filet obalte v připraveném pivním těstíčku. Smažte cca 5 minut dozlatova na rozpáleném oleji. Podávejte s brambory a domácí tatarkou.
Buřty na černém pivu
Dobrota, kterou oceníte jako rychlou večeři i jídlo k táboráku. Buřty na pivu chutnají prostě skvěle. Na jejich přípravu budete potřebovat:
- 5 ks špekáčků
- 1 velká cibule
- plechovka krájených rajčat (400 g)
- 1 lžíce medu
- 200 ml černého piva
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- sůl a pepř
Špekáčky si oloupejte a nakrájejte na poloviny, na kterých můžete vytvořit ježečky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Nyní budete potřebovat pekáček, do kterého vyskládáte špekáčky, zasypete cibulí, poté přidejte rajčata, med, pivo, tymián, sůl a pepř. Promíchejte vše dohromady a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 45 minut. Během pečení párkrát promíchejte. Dobrou chuť!
Pivní sýr
Dobrotou přímo určenou k pivu či posezení s přáteli je pivní sýr. U jste si jej připravili. Vyzkoušejte jej z těchto surovin:
- 500 g měkký tvaroh
- 200 ml světlého piva
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a pepř
Připravený tvaroh v misce rozmačkejte na kaši, přimíchejte koření, pivo, sůl a pepř. Přikryjte směs pokličkou či dejte do uzavíratelné nádoby a nechte zrát cca 5 dnů v pokojové teplotě. Následně sýr rozmixujte a nechte ještě dva dny dozrát. Skvěle chutná pivní pomazánka na čerstvém pečivu posypaná pažitkou, řeřichou či červenou cibulkou.
Pivní cibulačka
Aby toho nebylo málo, pivo se skvěle hodí i do polévky, především cibulačky. Vyzkoušejte si připravit i vy doma chutnou pivní cibulačku.
- 6 ks cibule
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce škrobové moučky
- 300 ml piva
- 750 ml hovězího vývaru
- 1/2 bagety
- 120 g sýru camembert
- sůl a pepř
Cibule očistěte a pokrájejte na drobno. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli, nechte zesklovatět, poté přidejte prolisovaný česnek, cukr a nechte zkaramelizovat. Následně vmíchejte protlak a škrob a povařte cca 2 minuty. Přilijte pivo a vařte cca 3 minuty, poté přilijte vývar a dochuťte solí a pepřem. Vařte polévku na mírném plameni cca 20 minut. V troubě si mezitím opečte bagetky, na které položíte plátky camembertu. Polévku podávejte s opečenou bagetkou a roztékajícím se sýrem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos