Jaké má ostružiník účinky na lidské zdraví a proč nepřehlížet jeho listy?
Do rodu ostružiníků se řadí nespočet rostlin, které se vyskytují téměř po celém světě. V Česku je nejznámějším zástupcem ostružiníku maliník, jehož plody jsou maliny, a samozřejmě také ostružiník, jehož plody jsou ostružiny. K čemu se dají listy této rostliny použít, jaké mají účinky a jsou zdravější maliny nebo ostružiny?
Základní popis ostružiníku
Některé ostružiníky jsou vytrvalé, jiné dvouleté. Listy ostružiníků jsou trojcípé, čtyřcípé i pěticípé – jejich tvar se odvíjí od konkrétních druhů. Typické pro všechny zástupce tohoto rodu jsou ostny. Jakmile nastane doba květu, je jimi rostlina obsypána, a proto se často pěstuje také jako okrasná. Plody mají podobu peckoviček a mohou být černé, červené či žluté.
Jak pěstovat ostružiník
Protože ostružiníky rostou na všech kontinentech, kromě Antarktidy, lze na ně ve volné přírodě narazit poměrně často a na nejrůznějších místech. Některým keřům se daří v lesích, na jejich okrajích, ale jiné vyrostou i uprostřed louky či třeba v horách. Co se stanoviště týče, daří se jim na slunci, v polostínu i ve stínu. Při pěstování v zahradě je ale rostlinám nutné poskytovat péči a chránit je zejména před mrazem a větrem. Když se o ně budete dobře starat, odvděčí se vám lahodnými plody.
Ostružiny jsou plné antioxidantů a vitamínu C
Většina lidí nedá dopustit na černé a šťavnaté ostružiny, které chutnají skvěle samotné, ale také se z nich dají vyrobit marmelády, džemy a sirupy. Plody jsou plné antioxidantů a dokonce se mnohdy uvádí, že jsou mnohem zdravější než maliny. Kromě vitamínu C v sobě ostružiny obsahují také draslík, kyselinu listovou, hořčík a železo. Jejich pravidelnou konzumací lze dosáhnout povzbuzení imunity. Přírodní léčitelé také zmiňují, že ostružiny je dobré konzumovat pravidelně, protože pomáhají snížit riziko výskytu rakoviny a pozitivní dopad mají také na kardiovaskulární systém.
Jak využít listy ostružiníku?
Kromě samotných plodů by ale měla být věnována pozornost také listům. V bylinkářství totiž mají své čestné místo a dají se využít při řadě obtíží. Listy se dají využít buď čerstvé nebo sušené. V obou případech využijte mladé listy. A jaké jsou účinky listů ostružiníku na lidské zdraví? Pomáhají, když vás trápí:
- průjem
- nejrůznější záněty (v ústech, močového měchýře, trávicího ústrojí a podobně)
- afty
Připravte si odvar z listů ostružiníku
Odvar z listů ostružiníku si připravíte snadno a rychle. Listy vložte do hrnku a přelijte vroucí vodou. Na 250 ml vody použijte 2 čajové lžičky sušených listů nebo 1 hrst čerstvých listů. Nálev nechte pod pokličkou 10 minut louhovat. Aby byl odvar z listů účinný, popíjejte ho třikrát denně. Čaj z listů můžete střídat s čajem z plodů, kerý je mnohem sladší. Oba odvary si samozřejmě můžete podle chuti osladit medem.
Kam se vypravit na sběr listů a plodů?
Ostružiník je samozřejmě možné pěstovat ve své zahrádce, ale každý léčitel vám doporučí, že za sběrem listů a plodů je mnohem lepší vypravit se do přírody. Volně rostoucí keře vám totiž poskytnou mnohem více zdraví prospěšných látek a volně rostoucí ostružiny mají také mnohem šťavnatější a výraznější chuť.
Až příště v lese narazíte na planý ostružiník, nasbírejte si hrstičku ostružin a snězte je buď rovnou na místě, případně si z nich doma připravte nějaký lahodný dezert. Čerstvé listy vám poslouží k přípravě odvaru a můžete si je také usušit a ponechat pro případ nouze. Listům a plodům ostružiníku by ale měli raději obloukem vyhýbat lidé, kteří špatně snášejí acylpyrin, je totiž možné, že by mohlo dojít k alergické reakci.
Zdroj foto: www.freepik.com
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos