Dům a zahrada Léčba Návod Prevence

Co nám poskytují zeleninové šťávy?

Profilový obrázek
Napsáno od Renata Bachtíková

Zeleninové šťávy obsahují velké množství vlákniny, méně cukru a méně kalorií (oproti šťávám ovocným). Našemu tělu poskytují vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy a velké množství antioxidantů. Kromě toho působí proti únavě, podporují vitalitu a imunitu, zpomalují proces stárnutí, jsou vhodné při hubnutí.

Která zelenina je vhodná pro výrobu šťávy?

Mrkev

Je nejbohatším zdrojem krotenu (provitamín A), dále obsahuje betakaroten (pomáhá kůži vyrovnávat se s negativními účinky slunečního záření), kyselinu listovou, vitamíny (B, C a E) a celou řadu minerálů a stopových prvků (draslík, fosfor, hořčík, chlor, síra, sodík, vápník, měď, zinek, železo, selen – nedostatek má negativní vliv na nervovou soustavu, zejména při reakcích na stres). Šťávu lze mísit se všemi druhy ovocných šťáv.  Aby se lépe vstřebávala, smíchejte ji s několika kapkami rostlinného oleje.

Účinky:

  • léčba a prevence nemocí očí
  • zvyšuje odolnost proti infekcím
  • chrání nervový systém
  • pomáhá zachovávat strukturu a pevnost kostí a zubů
  • pomáhá při očistě organismu
  • vylepšuje kvalitu pleti

Mrkvová šťáva je poměrně sladká, proto se dá pít samotná. Můžete však také vyzkoušet kombinaci s jablkem, pomerančem či mandarinkou.

Červená řepa

Obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, C a E, minerální látky (železo, draslík, hořčík, síra, fosfor, zinek), organické minerální soli (pomáhají při obnově buněčné tkáně jater poškozené při dlohodobé konzumaci alkoholu. Sama o sobě má hořkou chuť, je tedy vhodné ji kombinovat. Osvědčená kombinace pro šťávu je s mrkví a pomerančem nebo se sladkým jablkem. Vařením ztrácí užitečné látky, proto se doporučuje konzumace za syrova.

Účinky:

  • pomáhá při detoxikaci těla
  • je vhodná při chudokrevnosti
  • pomáhá v boji proti vysokému tlaku a revmatismu
  • je vhodná při klimakterických obtížích
  • podporuje kardiovaskulární systém – barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic
  • posiluje imunitní systém

Zelí

Je bohaté na vitamíny B, C, E a provitamín A, minerály a stopové prvky (draslík, síra, železo, vápník, selen.

Účinky:

  • pomáhá při nemocech žaludku a dvanácterníku
  • ulevuje při zácpě
  • pomáhá v boji proti kožním chorobám
  • prevence nádorových onemocnění

Rajčata

Rajčatová šťáva je zdravý osvěžující nápoj s obsahem sodíku, draslíku, hořčíku a železa. Z vitamínů obsahuje především provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C. Také obsahuje kyselinu jablečnou, citronovou a stopy kyseliny šťavelové. Tyto kyseliny jsou potřebné při látkové výměně. Pokud se však rajčata uvaří nebo konzervují, tyto kyseliny se vážou s vápníkem a vytvářejí kamínky v ledvinách a močovém měchýři.

Okurky

Velký význam má močopudný účinek okurek. Okurková šťává dodá tělu draslík, sodík, vápník, křemík nebo fosfor. Pozitivní vliv má na činnost jater, žlučníku a střev. Pomáhá upravovat krevní tlak. Vyzkoušejte ji v kombinaci s jablkem nebo pomerančem.

O autorovi

Profilový obrázek

Renata Bachtíková

Zanechte komentář