Přírodní léčbaRady a tipyRecepty

Pusťte se do sběru dozrávajících šípků. Jak je sušit a co dobrého si z nich připravit?

Podzim už si pomalu, ale jistě začíná říkat o slovo. Všimli jste si na keřích krásných červených šípků? Víte, že se mohou sbírat, ale nevíte, jak je dál zpracovat nebo proč jsou zdraví přínosné? To vše se dozvíte v dnešním článku.

Šípky

Šípky jsou plodem růže šípkové, které mohou být využívány jako potravina i jako léčivo. S keřem růže šípkové se u nás můžete setkat velmi často a na podzim vás tyto keře přivítají právě nádherně zbarvenými plody, které navíc skrývají mnoho zdravotních přínosů. Používány byly tradiční v lidovém léčitelství a připravuje se z nich nejen čaj či marmeládu.

Nutriční hodnoty

Šípky jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Jedná se především o vitamín A, C, K a mnoho vitamínů z řady B. Obsahují však také vápník, železo či třísloviny, které mají pozitivní vliv na trávicí soustavu. Antioxidační vlastnosti přináší obsažené flavonoidy. Usušené šípky oceníte především přes podzimní a zimní období. Z šípků se totiž připravuje čaj, který je dobrým zdrojem vitamínů C. Šípky jsou také prevencí vzniku aterosklerózy, chrání před nadměrnou srážlivostí v těle či vznikem zánětů. Šípkový čaj je navíc diuretikem, které zabraňuje tvorbě močových kamenů. Pomůže i při pocitech únavy a snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu. Kombinace vápníku, rutinu a vitamínu C dělá z šípků účinného ochránce před paradentózou a onemocněním dásní.

Využití

Šípky se tradičně suší a připravuje se z nich šípkový čaj. Z čerstvých šípků se však vyrábí také marmeláda, sirup či víno. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží a byl efektivně využíván při horečkách.

Sběr a sušení

Ideálním období sběru je právě září či říjen. Vhodné je šípky sbírat během suchých slunečných dnů, aby byl obsah vitamínu C co nejvyšší. Sbírat šípky můžete také po prvních mrazech, to budou plody nejsladší. Přemrzlé kusy se však na sušení nehodí, využijete je však při přípravě marmelád a pomazánek. Doma se pusťte do zpracování šípků. Usušit je můžete s pomocí sušičky či trouby. Maximální teplota sušení by neměla přesáhnout 40 stupňů Celsia. Plody by měly být po nasušení stále oranžové či červenohnědé. Jejich chuť by měla být nakysle sladká a mírně svíravá. Usušené šípky by mělo jít také poměrně lehce rozdrolit. Skladujte nasušené šípky v uzavíratelné sklenici, a to maximálně po dobu 1 roku. Dlouhé skladování nesvědčí vitamínu C obsaženém v šípkách. Vždy si proto nasušte tolik šípků, kolik spotřebujete za jednu zimu.

Prášek z šípků?

Z šípků lze připravit léčivý prášek pro diabetiky. Stačí rozemlít několik nasušených plodů a prosít přes sítko. Hrubé kousky lze použít na přípravu čaje, jemný prášek je léčivý pro diabetiky. Používá se vždy jedna čajová lžička prášku, která se rozmíchá ve vodě. Tento nápoj se užívá při cukrovce či zánětech močových cest.

Víno z šípků

Z šípků můžete připravit také víno. Nasbírejte 1, 5 kg šípků, připravte si 3 litry vody a necelé 2 kg cukru. Šípky se zbaví stopek, nasypou do velké pětilitrové sklenice. Poté si svařte cukr s vodou, nechte vychladit a nalijte přes plátýnko do sklenice. Takto láhev převažte látkou a nechte odpočinout přibližně 2 měsíce. Víno bude hotové ve chvíli, kdy poslední šípek bude u dna. Následně víno přelijte přes sítko do láhví a uložte na chladném místě.

Šípkový čaj

Ideálním zimním nápojem je šípkový čaj. Nekupujte jej v obchodě, když si jej snadno můžete připravit doma. Vhodné je šípky nadrtit, povařit ve vodě a poté přecedit přes plátno či papírový filtr, tak se zbavíte i drobných chloupků. Vznikne vám příjemně kyselí načervenalý nápoj, který během podzimu dokonale zahřeje.

Pusťte se do sběru a sušení šípků také vy. Připravovat si šípkový čaj můžete po celou zimu a preventivně se tak chránit před chřipkou, nachlazením a mnoha dalšími chorobami.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button