Zdraví

Jaké zdravotní benefity přináší kořen z pampelišky?

I když pampelišky nemáte moc rádi, protože mohou pěkně zaneřádit krásný trávník, jsou pro vaše zdraví velmi přínosné. Přijměte pampelišku lékařskou jako bylinu, která vám může posloužit jako prevence mnoha onemocnění. 

Co pampeliška ukrývá?

Pampeliška má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, také vitamínu K, A a C. Kořen a listy pampelišky mají působivé vlastnosti na lidské zdraví, dokonce pomůžou v ochraně před vznikem rakoviny, snižují cholesterol a pomůžou i v procesu hubnutí. Pampelišku snadno objevíte i na podzim a můžete využívat jejich kořenů a listů. Na jaře a přes léto vás obdaruje krásnými květy, ze kterých si můžete připravit čaj či med. Kromě toho, že je pampeliška bohatá na mnoho vitamínů a minerálů, je také snadno dostupná a snadno ji můžete přidávat do své stravy.

Pampeliškové listy a pampeliškový kořen

Kořen i listy pampelišky obsahují mnoho živin, které se používají jako přírodní léčiva. Listy z pampelišky můžete konzumovat čerstvé, nejlepší chutnají první jarní lístečky pampelišky. Mají totiž lehce zemitou a hořkou chuť. Můžete je však nasekat i do svých pokrmů, například do nádivky, karbanátků či palačinek. Fantazii se meze nekladou. Pampeliškový kořen se často užívá v podobě prášku nebo se připravuje čaj či nálev z nasušeného kořene.

Benefity užívání pampeliškového kořene

Zabíjí rakovinné buňky

Je zajímavé, že podle některých studií je pampeliška účinným pomocníkem v boji proti rakovině. Studie z roku 2011 z University of Windsor v Kanadě léčila buňky rakoviny kůže extraktem z kořenů pampelišky a zjistila, že dokážou zabíjet rakovinné buňky během pouhých 48 hodin dané léčby. Další výzkum ukázal, že kořen pampelišky může pomoci léčit leukémii, rakovinu pankreatu, rakovinu prsu a rakovinu prostaty.

Snižuje hladinu cholesterolu

Vysoký cholesterol je jedním z hlavních faktorů, které přispívají ke koronárním onemocněním srdce. Kořen z pampelišky obsahuje látky, které zvětšují cévy, což způsobuje, že do zúžených tepen se snáze dostane krev. Změna vaší stravy je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zabránit vysokému cholesterolu. Spolu s omezením příjmu zpracovaných potravin a doplnění příjmu čerstvých potravin, jako je ovoce a zelenina, snižujete hladinu cholesterolu.  Podle studií může kořen pampelišky cholesterol opravdu snížit. Pravidelná konzumace pampeliškového kořene vedla ke snížení celkového cholesterolu, triglyceridů a špatného LDL cholesterolu stejně jako ke zvýšení příznivého HDL cholesterolu. Při kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou a zdravou výživou, včetně podávání kořenů pampelišky ve vašem jídelníčku, udržujete váš organismus zdravý a preventivně se chráníte před vznikem srdečních onemocnění.

Bohatý na antioxidanty

Volné radikály jsou sloučeniny, které se ve vašem těle tvoří jako důsledek stresu, znečištění a špatné stravy. Časem může akumulace volných radikálů vést k poškození buněk a chronickým onemocněním. Antioxidanty vám pomohou neutralizovat volné radikály. Bylo prokázáno, že snižují riziko onemocnění srdce a rakoviny. Studie ukazují, že kořen pampelišky je obzvláště bohatý na antioxidanty, tím představuje mnoho účinných přínosů pro zdraví.

Podporuje zdraví jater

Od filtrování toxinů až po metabolizace léků jsou správné funkce jater nezbytné pro mnoho aspektů zdraví. Kořen pampelišky prospívá vašim játrům, chrání je a udržuje jejich správné funkce. Studie oddělení výživy a výživy na Chonnamské národní univerzitě v Korejské republice ukázala, že extrakt z kořenů pampelišky zabraňuje poškození jater způsobené toxicitou alkoholu v játrech. Tyto ochranné účinky má pravděpodobné kořen díky obsahu množství antioxidantů.

Bojuje s bakteriemi

Kromě mnoha dalších přínosů pro zdraví má kořen pampelišky také antimikrobiální vlastnosti, které mohou pomoci zastavit růst bakterií, které mohou stát u vzniku různých nemocí. Studie v Irsku publikovaná ve výzkumu fytoterapie ukázala, že kořen pampelišky byl obzvláště účinný proti určitým kmenům bakterií, které jsou zodpovědné za stafální infekce a nemoci spojené s potravinami. Ačkoli je zapotřebí dalších výzkumů, kořen pampelišky může být užitečnou přirozenou metodou pro boj s bakteriálními infekcemi.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button