Potraviny, díky kterým se budete v zimě dobře cítit
Podle Ayurvedské medcíny jsou naše biologické energie rozděleny na tři části. Jsou jimi Vata, Pitta a Kapha. Tyto energie jsou přítomny v lidské mysli i těle a regulují všechny naše fyzické i duševní aktivity. Každá část, tedy dosha, je kombinace dvou přírodních elementů. Vata je kombinací vzduchu a prostoru, Pitta ohně a vody a Kapha země a vody. A každá sezóna je spojena s určitou doshou. Kapha převládá na jaře, Pitta v létě a a zimu připadá Vata.
Vata dosha je energie, která řídí tělesné funkce, jako je srdeční tep, dýchání a krevní oběh. Pokud není tato dosha v rovnováze, můžete trpět na pocity úzkosti a strachu. Nejspíše vás často trápí nachlazení, bolest kloubů a nespavost. Existují však potraviny, které mohou pomoci vyvážit tuto Vatu během chladných zimních měsíců.
Teplé polévky a nápoje
Vzhledem k tomu, že Vata je spojena se zimou, charakterizuje ho chlad a sucho. Abyste vyvážili potřebu po teplu, je třeba konzumovat teplé a vyvážené jídlo. Ideální jsou polévky se spoustou zeleniny, luštěnin, čočkou, řepou, cibulí, mrkve a dýně. Přežít klidně a vyrovnaně zimní měsíce vám můžou pomoci i bylinné čaje. Vyhnout byste se měli syceným nápojům, studené kávě, ledovému čaji, sójovému mléku a alkoholu.
Koření
Koření, které zahřívá náš organismu, může poskytnout teplo a potřebnou energii pro chladné zimní období. V zimě se doporučuje kořenit jídla hřebíčkem, fenyklem, černým pepřem, zázvorem, česnekem, muškátovým oříškem, oreganem, bazalkou, kmínem, skořicí a kurkumou. Můžete používat i chilli, kajenský pepř a křen, ovšem ty jen s mírou.
Ovoce
Asi si říkáte, že ovoce se hodí spíše pro jiné roční období. Nebo spíše, že na ovoce máte chuť nejvíce přes léto. Ovšem i ovoce je pro toto období velice přínosné. Místo ovoce v syrovém stavu si spíše dopřejte zavařeninu, která poskytuje tělu více tepla. Vyhnout byste se měli ovoci,které má stahující až chladivý účinek. Vhodné jsou ale jablka, zralé banány, papája, grapefruity, pomeranče, broskve, třešně a bobulové plodiny.
Mléčné výrobky
Během zimy jsou vhodné téměř všechny druhy mléčných výrobků. Upřednostňujte produkty, jako je kozí sýr, mléko, tvaroh a ghí. Ghí, neboli přepuštěné máslo, je pro Vata dosha obzvláště vhodné, jelikož je správně těžké a mastné bez toho, aby zatěžovalo organismus. Pomáhá potravinám lépe procházet trávicím traktem a podporuje odstraňování nechtěného odpadu z těla. Přidejte do pokrmu ještě koření jako je muškátový oříšek, nebo skořici a dosáhnete dokonalého pokrmu pro zimní období. Během chladných dnů se raději vyhněte mraženému jogurtu, zmrzlině a vysoce zpracovaným mléčným výrobků, jako je například odstředěné mléko.
Ořechy a semena
Ořechy jsou doporučovány během zimy zejména proto, že jsou výživné a plné zdravého oleje. Nabízejí širokou škálu zdravých tuků a bílkovin, které pomáhají udržovat v rovnováze Vatu doshu. Oříšky vybírejte dle vaši libosti. Vhodné jsou kešu, kokos, mandle, lískové ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Vzhledem tomu, že jsou docela těžké na trávení, konzumujte je s mírou.
Zrna a vločky
Během zimních měsíců by obiloviny měli být konzumovány méně, než v jiném období. Zrna, která v tuto chladnou dobu zařadíte do jídelníčku, by měla být výživná, ale lehce stravitelná. Konzumujte proto vařenou oves, rýži, pšenici, seitan a quinou. Vyhněte se müsli, kukuřici, suchému ovsu, tapioce, pohance, žitu, ječmenu a prosu.
Oleje
Oleje potřebné pro Vata dosha by měla být, stejně jako obiloviny, snadno stravitelná. Oleje všeobecně pomáhají při trávení a vylučování. V zimě do jídelníčku zapojte spíše hořčičný, ricinový, slunečnicový, olivový, kokosový a avokádový olej.
Během zimních měsíců se snažte udržet správný jídelníček plný výše zmíněných potravin. Pijte dostatek teplých tekutin, zůstaňte co nejvíce v teple, choďte brzy spát a vyhněte se stimulantům, jako je káva. Uvidíte, že vaše Vata a tedy organismus, budou v rovnováze.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos