PrevencePřírodní léčbaRady a tipyVitamínyZdraví

Potraviny, které jsou dobré pro lepší zrak

Některé živiny udržují zrak celkově zdravý a u některých bylo zjištěno, že snižují riziko očních onemocnění.

Jíst stravu s nízkým obsahem tuku a bohatou na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky může pomoci nejen vašemu srdci, ale i vašim očím. To není překvapující: vaše oči se spoléhají na malé tepny pro kyslík a živiny, stejně jako srdce se spoléhá na mnohem větší tepny. Udržování těchto tepen zdravých pomůže vašemu zraku.

Oranžově zbarvená zelenina a ovoce s vitamínem A

Snad nejznámější živinou zdravou pro oči je vitamin A. Vaše sítnice potřebuje dostatek vitamínu A, který pomáhá přeměnit světelné paprsky na obrazy, které vidíme. Také bez dostatečného množství vitamínu A vaše oči nemohou zůstat dostatečně vlhké, aby zabránily suchému oku.

Mrkev je dobře známým zdrojem vitamínu A. Sladké brambory poskytují ještě více vitamínu A. Sladké brambory mají více než 200% denní dávky vitaminu A, kterou doporučují lékaři. Ovoce, včetně melounu a meruněk, může být dobrým zdrojem vitamínu A.

Ovoce a zelenina bohaté na vitamín C

Vitamin C je rozhodující pro zdraví očí. Jako antioxidant pomáhá vitamín C chránit tělo před poškozením způsobeným některými věcmi, které jíme, nezdravými návyky a faktory životního prostředí. Smažené potraviny, tabákový kouř a sluneční paprsky mohou produkovat volné radikály – molekuly, které mohou poškodit a zabít buňky. Vitamin C pomáhá opravovat a růst nových tkáňových buněk.

Mezi dobré zdroje vitamínu C patří citrusové plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, grapefruity a citrony. Mnoho dalších potravin nabízí vitamín C, včetně broskví, červených paprik, rajčat a jahod. Antioxidanty mohou zabránit nebo alespoň oddálit věkem podmíněnou makulární degeneraci (AMD) akataraktu.

zrak-oci-bryle

Vitamín E

Dalším důležitým antioxidantem je vitamin E, který pomáhá udržovat buňky zdravé. Vitamin E lze nalézt v avokádu, mandlích a slunečnicových semenech.

Ryby studené vody s omega-3 mastnými kyselinami

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny ze studených vodních ryb může pomoci snížit riziko vzniku očních onemocnění později v životě. Mezi tyto ryby patří losos, tuňák, sardinky, halibut a pstruh. Omega-3 jsou dobré pro funkci slz, takže jíst ryby může pomoci lidem se suchým okem.

Listová zelenina bohatá na lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin jsou antioxidanty nacházející se v pigmentech listové zeleniny a dalších pestrobarevných potravin. Jsou klíčem k ochraně makuly, oblasti oka, která nám dává naše centrální, nejdetailnější vidění. Kapusta s špenát mají spoustu těchto živin. Jiné potraviny s užitečným množstvím luteinu a zeaxantinu zahrnují římský salát, límce, tuřín, brokolici a hrášek. A i když nejsou listová a zelená, vejce jsou také dobrým zdrojem těchto živin.

Fazole a zinek

Minerál zinek pomáhá udržovat sítnici zdravou a může chránit vaše oči před škodlivými účinky světla. Zinek však může snížit množství mědi ve vašem těle, což potřebujeme, abychom pomohli vytvořit červené krvinky. Naštěstí můžete zvýšit obojí najednou se všemi druhy fazolí (luštěnin), včetně černookého hrášku, fazolí. Mezi další potraviny s vysokým obsahem zinku patří ústřice, libové červené maso, drůbež a obohacené obiloviny.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button