Prevence

Potraviny, kterým byste se měli při snídani vyhnout, a které byste měli naopak jíst

S jistotou můžeme říci, že snídaně je nejdůležitější jídle dne. Díky ní si udržujeme pocit sytosti na delší dobu a podporujeme správné fungování organismu. Snídaně je první jídlo našeho dne, náš startér, který by měl být zdravý a snadno stravitelný. Proto byste měli vědět, kterým potravinám se při snídani vyhnout, jelikož naše tělo příliš zatěžují.

Čemu se při snídani vyhnout

Džusy z obchodů

Většina ovocných šťáv a džusů zakoupených v obchodě, jsou plné cukru, umělých a konzervačních látek. Některé dokonce obsahují více cukru, než většina alkoholických nápojů. Tyto jednoduché cukry však zvyšují hladinu cukru v krvi a dodají energii jen na krátkou dobu. Podobně jsou na tom i slazené nápoje. V důsledku tak dochází k velkým výkyvům hladiny cukru, což zvyšuje naše chutě. Takže místo ovocných šťáv si dopřejte čerstvé ovoce bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Nebo si připravte vlastní ovocnou šťávu sami doma.

Rajčata

Pokud máte problém s tvorbou žaludečních šťáv, měli byste při snídani vynechat rajčata. Pokud je konzumujete poté během dne, přinášejí tělu spíše benefity. To se ovšem neděje v případě, že je snídáte.

Káva a černý čaj

Káva a černý čaj je skvělým pomocníkem, pokud se potřebujete probudit a své tělo nastartovat. Ovšem kofein k snídani není dobrý nápad. Káva totiž v tomto případě bude sloužit jako diuretikum, které podpoří dehydrataci organismu. Po noci jste už v celku hodně dehydratovaní a káva tělu nepřidá. Zároveň zvyšuje krevní tlak, podílí se na změně nálad a zvýšení úzkosti. Káva vytváří kyselou hladinu v organismu, což vede ke vzniku vředů a mnoho dalších zažívacích potíží.

Tímto však nechceme říct, abyste se kávě a černému čaji vyhnuli úplně. Jen si šálek dopřejte až po zdravé snídani.

Na lačný žaludek není káva tou nejvhodnější volbou.
Sladké pečivo

Sladké croissanty a rohlíky jsou možná chutnými potravinami, ale ne moc vhodným doplňkem jídelníčku, obzvláště ne při snídani. Obsahují hodně másla a cukru. Nahradit je můžete například celozrnným chlebem, nebo jinými složitými sacharidy.

Sladké cereálie

Většina obilovin, které trh nabízí, se sice tváří velice zdravě. Ve skutečnosti ale mohou obsahovat více cukru, než třeba sladké pečivo, či dezerty. I když obsahují pšenici bohatou na vitamíny a minerální látky, ve velké míře v nich nalezneme i umělá barviva a jednoduché cukry. Tyto obiloviny způsobí prudký vzestup hladiny cukru v krvi a pokles v pozdějším průběhu dne.

Co snídat

Ořechy

Ořechy jsou bohaté na živiny a proteiny, které prodlužují pocit sytosti. Jejich zdravý tuk je vynikající prevencí proti zánětu a zároveň posiluje mozek.

Kyselé ovoce

Voda s citrónem, nebo půlka grepu působí blahodárně na váš organismus, zvyšuje úroveň energie po delší časový úsek a odstraňuje chutě k jídlu během dopoledne.

Papája

Papája je ovoce plné důležitých enzymů, které léčí zánět v krku a hltanu, zlepšuje trávení a zabíjí nechtěné parazity v těle. Má vysoký obsah vlákniny, která detoxikuje střeva a zabraňuje tak vzniku rakoviny. Papáje je skvělým ovocem pro správnou hladinu cukru v krvi a krevního tlaku. V poslední řadě podporuje i kardiovaskulární zdraví organismu.

Papája je vhodnou potravinou, která vás po ránu skvěle nastartuje.
Pohanka

Pohanka je rostlina bohatá na vitamín B6, kyselinu pantotenovou, niacin, kyselinu listovou a thiamin. Obsahuje vlákninu, která brání přibývání na váze a pomáhá při diabetu. Z pohanky můžete uvařit kaši, lívance, nebo palačinky.

Ovesné vločky

Ovesná mouka je bohatá na sacharidy a bílkoviny, které nám dodají dlouhodobou energii. Velké množství vlákniny zasytí na celé dopoledne, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje trávení.

Jogurt

Jogurt obsahuje proteiny, které zvyšují hladinu energie a v kombinaci se správnou hladinou tuků a bílkovin přispívají k pocitům plnosti po delší dobu. Jogurt je dobrým zdrojem zdravých probiotik, které zlepšují trávení a imunitu organismu. S trochou medu, ořechů a borůvek vykouzlíte zdravou snídani.

Není jednoduché si vytvořit snídani, která bude vašemu tělu prospívat. Nyní už ale znáte pár chyb, kterým je lepší se vyvarovat a pár potravin, které byste naopak při snídani neměly opomenout.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button