JídloPrevence

Potraviny, se kterými byste měli začít své ráno

Je velmi důležité začít svůj den zdravou a výživnou snídaní. Snídaně je hlavní jídlo, které tvoří celý náš den a udržuje nás v pohodě. To, co se rozhodnete jíst má vliv na vaši psychiku i zdraví. Dnes vám představíme několik potravin, které jsou ideálním začátkem dne.

Ovesné vločky

Vločky obsahují vlákninu zvanou betaglukan, která pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Je známo, že vytváří ochrannou vrstvu sliznice žaludku a zabraňuje kyselině chlorovodíkové, aby narušila jeho funkci.

Bobuloviny

Mnoho studií prokázalo, že pokud snídáte bobulové ovoce, pomůžete regulovat svůj krevní tlak, stimulujete mozek a zrychlíte metabolismus. Toto ovoce většinou obsahuje velmi nízké množství cukru a je bohaté na draslík, vlákninu a vitamíny. Borůvky, ostružiny a maliny vás udrží daleko od srdečních chorob a cukrovky.

Zelený čaj

Pité zeleného čaje v ranních hodinách vám doplní pro někoho potřebný kofein. Zelený čaj je na rozdíl od kávy šetrný k vašemu tělu, především žaludku. Obsahuje antioxidanty, které eliminují volné radikály a stimulují funkce mozku. Látky v zelené čaji také regulují hladinu cukru v krvi a snižují riziko vzniku všech druhů rakoviny.

Vejce

Vejce jsou potravinou bohatou na bílkoviny, vitamín B, D, E a K. Látky ve vejci regulují tvorbu inzulínu a cholesterolu v krvi, zároveň zlepšují zdraví srdce. Vejce vyvolává pocit sytosti po dlouhou dobu a zamezuje přejídání.

Ořechy

Ořechy jsou nejen lahodnou pochoutkou, ale také výživovou bombou. Konzumace ořechů usnadňuje hladké fungování trávicího traktu a regulaci hladiny pH v žaludku. Ořechy podporují zdraví vaši pokožky a poskytují dostatek vlákniny a vitamínu E, který posiluje tepny.

Pohanka

Snídaně s pohankou vás zasytí bílkovinami, vitamíny a železem. Stimuluje trávicí trakt, zlepšuje zdraví srdce a zabraňuje diabetu. Pohanka je navíc vhodnou potravinou i pro ty, jejichž tělo neumí zpracovat lepek. Obsahuje řadu antioxidantů a dodává životně důležité minerály, jako je hořčík a zinek.

Pšeničné klíčky

Dvě polévkové lžíce naklíčených pšeničných klíčků dodají do těla 15% denní potřeby kyseliny listové a vitamínu E. Díky těmto látkám je stimulován imunitní systém a snížené riziko vzniku srdečních chorob. Některé výzkumy také tvrdí, že zpomalují stárnutí a zlepšují funkci mozku.

Ovoce

Všechno ovoce je nezbytným zdrojem minerálů a vitamínů. Je bohaté na vlákninu a obsahují zdravý cukr. Nejlepším ovocem po ránu je všechno ovoce, kromě citrusových plodů. Ty totiž na lačný žaludek můžou způsobit kyselost a podpořit vznik žaludečních vředů.

Chia semínka

Chia semínka obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin, vlákninu, bílkoviny, vápník, draslík, zinek a fosfor. Zpomalují stárnutí pokožky, zlepšují trávení a podporují zdraví srdce. Látky v chia semínkách bojují proti diabetu, stimulují metabolismus a zaplavují tělo energií. Nejlepší způsob, jak dostat do těla všechny živiny z těchto semínek, je rozmixováním, nebo namočením přes noc.

Lněné semínko

Stejně jako chia, jsou i lněná semínka plná vlákniny, omega-3 mastných kyselin a lignanů, které snižují riziko vzniku mnoha druhů rakoviny. Mezi další výhody patří prevence před diabetem, potlačení zánětlivý nemocí a návalů horka.

Tvaroh

Běžným zdrojem bílkoviny je tvaroh, který je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, zinek, selen, hořčík a vitamíny B- komplex. Snižuje riziko vzniku rakoviny prsu, posiluje kosti a udržuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi v normálu.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo je plné sacharidů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Je plné bílkovin, živin a vitamínů skupiny B. Celozrnný chléb je skvělou prevencí proti diabetu 2. Typu, obezitě a některým druhům rakoviny a srdečních chorob.

Zdravá snídaně je to nejlepší, co pro své tělo můžete po ránu udělat. Díky ní se budete během dne cítit plni energii. Nemusíte se vždy omezit na sladké verze, ale dopřát si i slanou zdravou variantu snídaně.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button