Pozor na kuchyňské houbičky, mají více bakterií, než jste si mysleli!
Až 60% kuchyňských houbiček a hadrů obsahuje živé bakterie podobné E.coli a více než 85% lidí umývá kuchyňské houbičky pod tekoucí vodou, která není dostatečně horká. Škodlivé bakterie se tak nepodaří umýt (potvrdil to výzkum odborníků z British Council Global Hygiene).
Podle jejich výzkumu obsahují houby a hadry na nádobí více bakterií, než kliky u dveří toalet, které jsou považovány za velký zdroj potencionální infekce!
Kuchyňské hadérky jsou ideální živnou půdou pro bakterie, protože jsou podle vědců téměř vždy mokré. Zjistilo se, že 90% britských kuchyňských houbiček má vysokou koncentraci bakterií, zatímco zbývajících 10% je „absolutně nevyhovujících“ pro použití.
Asi 7% houbiček má více, než miliardu bakterií na čtvereční metr. Jak jsme se zmínili již na začátku – 60% z nich může obsahovat nebezpečné E. Coli. Zřejmě jste netušili, že 25% z nich obsahuje sporadicky vysoké koncentrace bakterií Pseudomonas spp., které jsou spojeny s infekcí očí a kůže, ale také se smrtelnými chorobami.
Tipy pro vyšší hygienu a ochranu zdraví:
- Po mytí nádobí opláchněte hadr teplou vodou a umyjte ho antibakteriálním čistícím prostředkem každý druhý den
- Houbičku vyměňte každé dva týdny
- Pokud jí chcete používat delší dobu, tak jí dejte do myčky na nádobí – je tu teplota vyšší, než 60 stupňů, která zlikviduje spóry bakterií
- Při mytí pracovní plochy nepoužívejte houbičku, zvláště poté, když připravujete syrové maso
- Na stírání pracovní plochy využijte antibakteriálních ubrousků
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos