JídloZdraví

Proč bychom neměli zapomínat při přípravě jídla na brokolici? Zde naleznete několik důvodů, proč ji začlenit do jídelníčku

Jak je známo, brokolice je druh zelené kapusty, která patří do zdravé stravy. Konzumace brokolice pomáhá při snaze snížit váhu a zároveň si pročistit tělo. Proto je důležité se naučit, jak brokolici začlenit do jídelníčku, jak jí připravovat a jak využít veškerých jejich výhod.

Obsah výživových látek a minerálů brokolice a výživové statistiky

100 gramů brokolice obsahuje 138 kalorií. Dále 100 gramů brokolice obsahuje:

  • 370 mg draslíku,
  • 8 mg sodíku,
  • 56 mg vápníku,
  • 1,7 mg železa,
  • 22 mg hořčíku,
  • 87 mg fosforu,
  • 87 mg vitamínu C,
  • 1,3 mg vitamínu E,
  • 0,14 mg vitamínu B6,
  • 0,575 mg karotenu,
  • 88,2 g vody.

Zdravotní přínosy brokolice

Brokolice patří do rostlinného rodu tzv. Brassica, který v sobě skrývá vysoké množství látek podporující zdraví a také obsahuje psytosyntézu. Tyto zmíněné látky pomáhají lidskému tělu, a to tím, že:

  1. Zabraňuje poškození buněk – glukosinoláty a vitamín C bojují proti vzniku oxidačního stresu.
  2. Normalizuje hladinu cukru v krvi – sulforafan, který je také v brokolici obsažen, pomáhá omezovat tvorbu glukózy a zároveň zlepšit stávající úroveň glukózy.
  3. Snižuje riziko vývoje rakoviny – studie dokázaly, že křupavé druhy zeleniny jako je brokolice, napomáhají snížit riziko propuknutí rakovin plic, prsou i prostaty.

Růžičky jsou lepší jak stonky

Studie zabývající se zkoumáním látky z brokolice dokázaly, že brokolicové růžičky v sobě obsahují více živin než je to u brokolicových stonků. Růžičky brokolice v sobě skrývají dvakrát více glukosinolátů než stonky, a také větší množství polyfenolů než brokolicové stonky.

Tento fakt ovšem neznamená, že se stonky brokolice má vyhazovat. Rozhodně ne! Stonky jako růžičky nakrájejte a přidejte do vaření.

Syrová brokolice

Syrová brokolice se považuje za tu nejvýživnější formu úpravy brokolice. V případě, že je brokolice vařená, ztrácí až 60 % svých výživových hodnot.

Syrovou brokolici můžete přidat například do salátu nebo je možné ji lehce podusit a následně ji jíst samotnou.

A to je vše. Brokolici si můžete připravit například s pečeným lososem nebo s mahoganským kuřecím masem a nebo jednoduše si jí můžete připravit jako pečenou brokolicovou polévku.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button