Jak je známo, brokolice je druh zelené kapusty, která patří do zdravé stravy. Konzumace brokolice pomáhá při snaze snížit váhu a zároveň si pročistit tělo. Proto je důležité se naučit, jak brokolici začlenit do jídelníčku, jak jí připravovat a jak využít veškerých jejich výhod.
Obsah výživových látek a minerálů brokolice a výživové statistiky
100 gramů brokolice obsahuje 138 kalorií. Dále 100 gramů brokolice obsahuje:
- 370 mg draslíku,
- 8 mg sodíku,
- 56 mg vápníku,
- 1,7 mg železa,
- 22 mg hořčíku,
- 87 mg fosforu,
- 87 mg vitamínu C,
- 1,3 mg vitamínu E,
- 0,14 mg vitamínu B6,
- 0,575 mg karotenu,
- 88,2 g vody.
Zdravotní přínosy brokolice
Brokolice patří do rostlinného rodu tzv. Brassica, který v sobě skrývá vysoké množství látek podporující zdraví a také obsahuje psytosyntézu. Tyto zmíněné látky pomáhají lidskému tělu, a to tím, že:
- Zabraňuje poškození buněk – glukosinoláty a vitamín C bojují proti vzniku oxidačního stresu.
- Normalizuje hladinu cukru v krvi – sulforafan, který je také v brokolici obsažen, pomáhá omezovat tvorbu glukózy a zároveň zlepšit stávající úroveň glukózy.
- Snižuje riziko vývoje rakoviny – studie dokázaly, že křupavé druhy zeleniny jako je brokolice, napomáhají snížit riziko propuknutí rakovin plic, prsou i prostaty.
Růžičky jsou lepší jak stonky
Studie zabývající se zkoumáním látky z brokolice dokázaly, že brokolicové růžičky v sobě obsahují více živin než je to u brokolicových stonků. Růžičky brokolice v sobě skrývají dvakrát více glukosinolátů než stonky, a také větší množství polyfenolů než brokolicové stonky.
Tento fakt ovšem neznamená, že se stonky brokolice má vyhazovat. Rozhodně ne! Stonky jako růžičky nakrájejte a přidejte do vaření.
Syrová brokolice
Syrová brokolice se považuje za tu nejvýživnější formu úpravy brokolice. V případě, že je brokolice vařená, ztrácí až 60 % svých výživových hodnot.
Syrovou brokolici můžete přidat například do salátu nebo je možné ji lehce podusit a následně ji jíst samotnou.
A to je vše. Brokolici si můžete připravit například s pečeným lososem nebo s mahoganským kuřecím masem a nebo jednoduše si jí můžete připravit jako pečenou brokolicovou polévku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos