JídloRady a tipyRecepty

Rychlé a výborné! 5 tipů na těstoviny s omáčkami hotové do 20 minut

Těstoviny jsou oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Konzumujeme je s množstvím různorodých omáček a ingrediencí. Zvolíte-li opravdu kvalitní těstoviny, olivový olej, sýr, popřípadě rajčata a olivy, nikdy na nich nemůžete nic zkazit. Připravte si však i jiné dobroty s těstovinami, které vykouzlíte do dvaceti minut. Rychlý večeře či oběd je tak hotová než řeknete švec.

Dokonalé špagety carbonara

Milujete těstoviny s jemnými omáčkami, kterým však nechybí vytříbená chuť. Připravte si dokonalé špagety carbonara, které skvěle zasytí a uspokojí chuťové pohárky. potřebovat na přípravu budete:

  • těstoviny/špagety/linguine
  • pancetta/slanina
  • 50 g parmazánu
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Dejte vařit těstoviny podle návodu. Slaninu si pokrájejte na kostičky či proužky, parmazán nastrouhejte. Žloutky smíchejte se sýrem a opepřete a přidejte 1,5 sběračky vroucí vody z těstovin.

V pánvi si rozehřejte máslo, olivový olej, vysypte slaninu a opékejte dokřupava. Uvařené těstoviny přidejte do pánve (vodu z nich si schovejte), promíchejte a přidejte 1 sběračku vody. Povařte cca 2 minuty a stáhněte z plamene. Nakonec vlijte žloutkovou směs a promíchejte do hladké omáčky, která by měla dokonale obalit těstoviny. Podávejte špagety posypané parmazánem.

Těstoviny s omáčkou z pečených cherry rajčat

Právě cherry rajčata mají v těchto dnech tu nesladší chuť, bohužel velká rajčata jsou stále spíše bez chuti a vodnatá. Přesto je nutné omáčku podle chuti doslazovat, vždy totiž záleží na kvalitě rajčat. Připravte si:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 750 g cherry rajčat
  • hrst bazalky
  • 1 lžička cukru
  • těstoviny
  • sůl a pepř

Těstoviny dejte vařit podle návodu. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte pokrájený česnek a osmahněte. Ve chvíli, kdy se začne česnek již zabarvovat, přidejte pokrájená rajčata, cukr, sůl a pepř a bazalku. Povařte na prudkém plameni cca 10 minut.

Těstoviny si slijte a hrnek vody z nich si dejte stranou. Horké těstoviny přesypte do rajčatové omáčky a přidejte trochu slité vody. Na plameni ještě míchejte, dokud nebude mít omáčka krémovou konzistenci. Poté ihned podávejte s parmazánem či krémovým sýrem.

Špagety z jednoho hrnce

Příprava těstovin a omáček v jednom hrnci vám v mnohém usnadní práci, navíc si doma vykouzlíte opravdu dokonalou omáčku a krásně měkké těstoviny. Vyzkoušejte proto špagety z jednoho hrnce a uvidíte, že si je rychle zamilujete. Potřebovat budete:

  • špagety či linguini
  • 350 g cherry rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky kapar
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 4 filátka ančoviček
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kousek másla
  • sůl a pepř

Připravte si velký hrnec, do kterého dáte těstoviny, rajčata rozkrojená na půlky, pokrájenou cibuli, česnek, propláchnuté kapary pod vodou, chilli vločky, ančovičky, bazalku, olej, sůl, pepř a kousek másla, zalijte vodou a zprudka přiveďte k varu.

Za občasného míchání vařte těstoviny al dente, tedy dokud se tekutina téměř nevyvaří, cca 8-10 minut. Dochuťte solí, olivovým olejem, posypte parmazánem a podávejte.

Těstoviny s krémovou houbovou omáčkou

Kdo by nemiloval těstoviny s krémovou omáčkou a houbami. Připravte si těstoviny, které vás příjemně zasytí a okouzlí vůní hub. Potřebovat budete:

  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst hladkolisté petržele
  • těstoviny
  • 150 g smetany na vaření
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • sůl a pepř

Těstoviny dejte vařit podle návodu. Žampiony si připravte a pokrájejte na plátky, česnek oloupejte a také nakrájejte. V pánvi si rozehřejte máslo, olivový olej, přidejte česnek a orestujte. Poté přidejte houby, osmahněte zprudka, osolte a opepřete. Přidejte nadrobno nakrájenou petržel.

Jakmile houby změknou, přilijte víno a až se začne pomalu vypařovat, vlijte smetanu a přiveďte pomalu k varu. Dosolte a opepřete. Uvařené těstoviny sceďte, nechte si trochu vody z těstovin stranou, a vmíchejte je do omáčky. Přidejte trochu slité vody. Těstoviny nakonec posypte parmazánem a čerstvě drceným pepřem.

Svěží citronové špagety s cuketou

Pokud hledáte příjemné osvěžení a lehký pokrm, připravte si špagety s vůní citronu, cuketou a parmazánem. Na přípravu budete potřebovat:

  • špagety/linguine
  • 2 ks cuket
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • hrst špenátu
  • 30 g parmazánu
  • citron
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Těstoviny uvařte dle návodu. Po slití těstovin si uchovejte trochu vody. Na velké pánvi si rozehřejte olivový olej, přidejte pokrájené cukety, rychle orestujte cca 4 minuty za stálého promíchávání, přidejte pokrájenou hladkolistou petrželku a špenát.

Těstoviny po uvaření vmíchejte k cuketě, přidejte trochu vody z vaření, parmazán, citronovou kůru a citronovou šťávu. Osolte a opepřete Rozdělte na talíře a zakápněte olivovým olejem a zasypte nastrouhaným parmazánem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button