Prevence

Proč bychom ve své stravě neměli zapomínat na dostatečný přísun probiotik?

Dezert
Profilový obrázek
Napsáno od Daniela

Lidské tělo v sobě ukrývá také symbioticky žijící organismy, které podporují zdraví našeho imunitního systému či trávení. Jedná se o tzv. „hodné“ bakterie, které musíme udržovat ve formě a v dostatečném množství, aby naše tělo správně fungovalo. Jak však do své stravy dostat probiotika v dostatečném množství?

Proč je důležité probiotika konzumovat?

Velký podíl imunitního systému má své centrum ve střevech, která jsou místem, kde probiotické bakterie vykonávají svou službu. Mají tedy podstatný vliv na správné imunitní funkce. Pokud je probiotických bakterií nedostatek, mohou se dostavit problémy nejen s trávením, ale i s oslabeným imunitním systémem. Jedná se například o problémy s trávením, jako jsou průjmy, zácpy, nafouklé břicho či plynatost. Tento problém může vycházet právě z nesprávné životosprávy a porušené střevní mikroflóry.

Probiotika a prebiotika

Dva pojmy, které bychom neměli zaměňovat. Probiotika jsou ony symbiotické bakterie, které pro svůj život potřebují stravu. Jejich stravou jsou práě prebiotika. Jedná se o nestravitelné oligosacharidy neboli vlákninu. V útlém věku je velmi důležitým zdrojem prebiotik mateřské mléko, které vytváří zdravou a funkční střevní mikroflóru dítěte a tedy i správně fungující imunitní systém.

Kde probiotika najít?

Přírodní probiotika se samozřejmě vyskytují v naší stravě. Jsou tou nejlepší možností, jak udržet střevní mikroflóru v dobrém stavu a též rovnováhu mezi „dobrými“ bakteriemi. Konzumovat byste tedy měli především zakysané mléčné nápoje a některé druhy jogurtů. Dobrou volbou je například konzumace kefíru či acidofilních mlék. Radost budou mít i milovníci brynzy, jelikož tento fermentovaný kozí sýr je dobrým zdrojem právě probiotik a je bohatý i na prospěšný komplex vitamínu B. Do svého jídelníčku byste měli zařadit i potraviny celozrnné, které jsou bohaté na vlákniny a dostatek zeleniny a ovoce. Z masných výrobků konzumujte především drůbeží či tučné ryby, jako je tuňák, losos či sardinky. Svou roli hraje i dostatečný pitný režim, který by měl být tvořen čistou vodou či zeleninovými a ovocnými šťávami.

Důvody nedostatku probiotik v těle

Pravdou je, že mnoho bakterií v našem trávicím traktu je velmi citlivé na změny, které je mohou zahubit. Důvodem ubývání těchto „dobrých“ bakterií jsou hnilobné produkty, které vznikají trávením masa a uzenin ve větším množství. Za problémem stojí také dostatečná konzumace vlákniny v jídelníčku, nadměrná konzumace alkoholu a stres. Svůj negativní vliv přináší i užívání antibiotik či cytostatik. Nejlepší prevencí nedostatku probiotik je tedy vyvážený zdravý jídelníček, omezení stresu a omezení konzumace alkoholu.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: