HubnutíPrevenceVitamínyZdraví

6 důvodů, proč do jídelníčku zařadit lahodné maliny

Maliny patří mezi oblíbené ovoce. Jejich lahodná sladká chuť se vyjímá v různých dezertech, smoothie, nepečených koláčích apod., ale jsou dobré i samotné ke svačině. Maliny jsou symbolem léta, a kromě toho mají mnoho pozitivních účinků na lidský organismus.

Ačkoli jsou maliny sladké, mají málo cukru

Maliny jsou jedním z druhu ovoce s nejnižším obsahem cukru. Mají pouhých 2,7 gramů na 100gramovou porci ve srovnání s asi 13 gramy v malém jablku.

Nízký obsah cukru z nich dělá vynikající volbu pro každého, kdo má chuť na sladké, a chce minimalizovat svůj celkový příjem cukru.

Obsahují mnoho antioxidantů

Maliny jsou díky vysokému obsahu vitamínu C skvělým antioxidantem. Vyšší příjem ovoce bohatého na antioxidanty, jako jsou maliny, je spojen s nižším rizikem chronických nemocí souvisejících se stresem. Mezi tato onemocnění patří kardiovaskulární onemocnění, rakovina a úmrtí ze všech příčin.

Antioxidanty mohou zabránit nebo oddálit některé typy poškození buněk. Když jste vystaveni cigaretovému kouři, znečištěnému ovzduší a slunečnímu záření, vaše tělo přirozeně produkuje volné radikály. Volné radikály jsou vysoce nestabilní molekuly, které způsobují poškození buněk.

Volné radikály mohou způsobit „oxidační stres“, spouštějící poškození buněk.

Malinové antioxidanty také pomáhají snižovat zánět, známý spouštěč předčasného stárnutí. Přírodní ochranné látky v malinách také podporují opravu DNA a blokují enzymy, které spouštějí artritickou bolest.

Mohou působit preventivně před rakovinou

Antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny v malinách mohou pomoci chránit před rakovinou. Tyto sloučeniny mohou pomoci snížit reprodukci rakovinných buněk.

Maliny patří mezi několik rostlinných potravin, které poskytují ellagitany a antokyany.

Ellagitaniny a antokyany jsou fytochemikálie. Fytochemikálie josu antioxidanty, které mohou mít vlastnosti v boji proti rakovině.

maliny

Mají vysoký obsah vlákniny

Maliny patří mezi největší zdroje vlákniny, které poskytují 6,5 gramů na každých 100 gramů,  třetina minimálního denního cíle.

Malinová vláknina také napomáhá rozkvětu prospěšných střevních bakterií.

Mohou pomoci předcházet cukrovce

Konzumace většího množství malin může pomoci snížit množství inzulínu potřebného ke kontrole hladiny cukru v krvi.

Zbystří svůj mozek a paměť

Maliny pomáhají čelit oxidativnímu stresu, nerovnováze mezi volnými radikály poškozujícími buňky a schopností těla bránit se jejich škodlivým účinkům.

Vzhledem k tomu, že oxidační stres je rizikovým faktorem u nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, maliny jsou nejlepší potravinou podporující mozek.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button