JídloPrevenceZdraví

Zdroje kyseliny listové a její význam pro lidské tělo

Kyselina listová je ve vodě rozpustným vitamínem ze skupiny B-komplexu. Je nesmírně důležitý pro lidské tělo, jelikož je nezbytný pro krvetvorbu, má význam pro růst a vývoj plodu atd. Kyseliny listová však v naší stravě může být mnohdy málo. Jak ji tedy do své stravy doplnit?

Nedostatek kyseliny listové

Kyselina listová, jinak také vitamin B9 či folát, je velmi důležitý pro celkové zdraví. Pokud máme ve stravě kyseliny listové dlouhodobě nedostatek, mohou přicházet pocity únavy, ale zvyšuje se i riziko vrozených vad, například srdečních problémů. Kyselina listová je důležitá především pro ženy, a to v období těhotenství. Je důležitá pro zdravý růst a celkový vývoj plodu.

Symptomy

  • Slabost
  • Únava
  • Bledost
  • Bolesti hlavy
  • Předčasné šedivění vlasů
  • Obtížné soustředění
  • Ztráta váhy
  • Nevolnost
  • Poruchy růstu i neplodnost
  • Deprese

Zdroje kyseliny listové

Zvláště osoby, které příliš nekonzumují čerstvou zeleninu a saláty, mohou být nedostatkem kyseliny listové ohroženi. Kyselinu listovou obsahuje především listová zelenina (ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát apod.), ale také zelenina (kapusta, okurky, dýně, květák, brokolice atd.). Skvělým zdrojem kyseliny listové jsou kvasnice, dále obilniny (klíčky, celozrnné výrobky), ovoce (avokádo, jahody, maliny, pomeranče), ořechy (vlašské ořechy, pistácie) a některé mléčné výrobky. Denní příjem folátu se mění na základ pohlaví a věku. Ženy v období těhotenství mají až 3x zvýšenou denní dávku kyseliny listové.

Těhotenství

Ideální je konzumovat ve zvýšeném množství kyselinu listovou během těhotenství, ale také již 3 měsíce před otěhotněním. Jelikož se mícha a mozek vytváří již v prvních týdnech těhotenství, je předčasná konzumace kyseliny listové velmi důležitá. Kyselina listová zajišťuje dělení buněk, podporuje růst plodu a nervové soustavy. Zvýšená konzumace kyseliny listové během těhotenství také snižuje riziko výskytu vrozených vad nervového systému, ale i jiných. Její konzumací snižujete také riziko potratu. Kyselina listová se v takových případech užívá jako doplněk stravy v podobě tabletek.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button