JídloPrevenceZdraví

Proč jsou brusinky zdraví prospěšné?

Kromě přidávání chuti a sladkosti do pokrmů mají brusinky řadu zdravotních výhod. Brusinka v syrovém stavu je velice trpká a pro někoho ne moc chutná. Ovšem z brusinek se dnes připravují džemy, želé, nebo si můžete pochutnat na sušených brusinkách. Pojďme ale zjistit, proč jsou brusinky super potravinou.

Něco málo o brusinkách

Tato bobule rostoucí na keřích je nadupaná minerály a vitamíny. Obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík. Kromě toho je dobrým zdrojem vlákniny a vitamínu A, C a E. Jedná se o velmi nízkokalorickou plodinu, která neobsahuje nasycené tuky a nepřispívá ke zvýšené hladině nezdravého cholesterolu v krvi.

Zdravotní přínosy brusinek

Boj s kardiovaskulárním onemocněním

Několik studií zjistilo, že fenolické kyseliny obsažené v brusinkách pomáhají snižovat riziko vzniku srdečního onemocnění, snižují krevní tlak a působí protizánětlivě. Jiné studie ukázaly, že brusinkový džus má za následek oslabení triglyceridů v těle, které stojí za vysokým cholesterolem, a optimalizují hladinu cukru a inzulínu v krvi.

Boj s diabetem

Jak jsme již výše napsali, látky obsažené v brusinkách dokážou normalizovat hladinu cukrů v krvi a podporovat produkci inzulínu. Pokud ve vaší rodině je cukrovku 2. typu častým onemocněním, je brusinková šťáva tou pravou prevencí.

Boj s rakovinou

Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje brusinky jako potravinu, která bojuje s rakovinou. Látky této bobuloviny pomáhají zastavit šíření rakovinných buněk převážně v játrech, prsu, vaječníku a mozku.

Studie ukázala, že fytochemikálie způsobují smrt buněk s rakovinou.  Pokud zařadíte brusinky do vašeho pravidelného jídelníčku, pomůžete předcházet vzniku rakoviny.

Boj se zubními problémy

Výzkumníci z Univerzity Rocherského zdravotnického centra zjistili, že brusinky působí v dutině ústní velmi antibakteriálně. V důsledku tohoto faktu je pro bakterie opravdu obtížné se v ústech usadit a způsobovat tam problémy. Brusinky tedy chrání před zubním kazem a zároveň tak před zánětlivými projevy a tvorbou zubního kamene.

Boj s infekcí močových cest

Asi nejznámější zdravotní výhodou, které užívání brusinek nabízí, je ochrana před infekcí močových cest.  Výzkumníci nejdříve věřili, že kyselost, kterou moči propůjčuje, zabíjí bakterii E.coli, která způsobuje infekci močových cest. Poslední studie však zjistila, že brusinka obsahuje specifické látky (včetně antioxidantů), které zabraňují zachycení této bakterii na stěnách močového ústrojí.

Jak to tak bývá, nic není černé, nebo bílé. Existují opačné názory některých vědců, kteří nesouhlasí s tímto tvrzení. Jejich studie totiž prokázaly, že brusinkový džus nedokáže pomoci při boji s infekcí močových cest. Ti také zastávají tvrzení, že kromě antibiotik neexistuje žádná přírodní látka, která by si s touto infekcí dokázala poradit.

V tomto případě je dobré poslouchat své vlastní tělo, a pokud vám při prvních příznacích pomůžou brusinky, není nutné nasazovat antibiotika. V případě, že je však organismus proti těmto pomocným látkám imunní, antibiotika budou nezbytností.

Prevence před chřipkou a nachlazení

Brusinková šťáva obsahuje vysoké procento vitamínu C, který má antioxidační vlastnosti. Budete-li popíjet brusinkovou šťávu v období chřipkové sezóny, vaše tělo spíše nepodlehne návalu virů a bakterií.

Prevence před žaludečními vředy

Podle amerického zdravotního institutu zabývající se rakovinou a trávicím traktem obsahují brusinky látky, které potlačují usazení bakterie H. pyroli, která způsobuje žaludeční vředy.

Detoxikace organismu

Brusinka obsahuje sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti. V důsledku toho neutralizují volné radikály v těle, které způsobují poškození buněk a ucpávání tepen.

Přidejte brusinky do ranní snídaně.

Jaké brusinky kupovat

Pokud snesete trpkou a kyselou chuť brusinek, je nejlepší jíst brusinky čerstvé, nebo pít čistou brusinkovou šťávu. V případě, že vám čerstvé brusinky nechutnají, sáhněte po balíčku sušených brusinek. Zde si dejte pozor, jakým způsobem byly sušené a zda nejsou přislazovány cukrem.

Poslední možností, jak brusinky zařadit do jídelníčku, je formou želé, nebo džemů. V tomto případě platí stejné pravidlo, jako u sušených brusinek. Kupujte jen ty, které neobsahují velké množství cukru.

I na brusinky pozor

Na brusinky by si měli dát pozor lidé, kteří pravidelně užívají léky na ředění krve, jsou alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou, nebo užívají léky na léčbu jater. Lékaři si ještě nejsou jisti, zda jsou vhodné pro těhotné a kojící matky, nebo pro lidi trpící tvorbou ledvinových kamenů. V obou případech se domluvte se svým ošetřujícím lékařem.

Brusinky jsou skvělou bobulovinou, která si poradí s mnoho onemocněními. Začněte ráno s brusinkovým džusem, nebo kaší posypanou sušenými, či čerstvými brusinkami.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button