Jídlo Prevence

Jak prospívají našemu tělu pšeničné klíčky

Klíček je ta část zrna, která je bohatá na živiny a aktivní látky, především proteiny (mají dostatek lysinu, esenciální mastné kyseliny a kyselinu linolovou).

Pšeničné klíčky jsou součástí každého semene, které pomáhá reprodukci rostlin.

Nutriční hodnota

Pšeničné klíčky jsou bohatým zdrojem energie, vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů, vitamínů (kyselina listová, vitamíny E a B) a minerálů (draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, selen).

Také obsahuje omega-3 mastné kyseliny a jednu z užitečných forem cholesterolu.

Zdravotní výhody

Ty zahrnují především podporu imunitního systému, působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině. Také mohou pozitivně ovlivnit mentální bystrost, vývoj svalů, vytrvalost a podporují hojení ran. Zlepšují trávení a mohou působit podpůrně při hubnutí.

Imunitní systém

Přidáním pšeničných klíčků do stravy můžete zvýšit imunitu organismu v boji proti různým druhům chorob. Bílkovinné hydrolyzáty pozitivně zvyšují antioxidační aktivitu, antioxidanty vyhledávají a ničí volné radikály a choroboplodné zárodky v těle.

Kardiovaskulární zdraví

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace celozrnné pšenice a pšeničných klíčků může snížit rizikové faktory spojené s ischemickou chorobou srdeční a podpořit zdraví kardiovaskulárního systému. Také zvyšují množství vlákniny v těle. Také omega-3 mastné kyseliny zvyšují zdraví kardiovaskulárního systému.

Buněčný metabolismus

Komplex vitamínu B je životně důležitý pro buněčný metabolismus, který pomáhá přeměnit živiny na potřebnou energii.

Těhotenství

Pšeničné klíčky obsahují kyselinu listovou, která je důležitým faktorem pro zdravý vývoj plodu.

Zdravotní rizika

Bezlepková dieta

Primární složkou je lepek, proto nejsou vhodné pro ty, kteří mají s lepkem problémy.

Vysoký obsah kalorií

Pozitivní přínos pšeničných klíčků může být rušen, pokud nesledujete přísun dalších kalorií během dne.

Zdroj

Zanechte komentář