Přemýšlíte, jak zpestřit váš jídelníček o nové ingredience? A už jste slyšeli o quinoe se zajímavou texturou a zajímavým nutričním složením? Quinou můžete znát také pod názvem merlík čilský a jedná se o další plodinu, která se k nám dostala z Latinské Ameriky, kde je využívána jako obilovina. Jedná se však o pseodoobilovinu, jelikož neobsahuje lepek. Co dobrého si z ní můžete připravit a proč ji zařadit do vašeho jídelníčku?
Quinoa je bohatá na…
Quinoa je pro vás dobrým zdrojem bílkovin, manganu a obsahuje hojné množství především fosforu. Pochlubit se může i vysokým poměrem bílkovin a sacharidů a je dobrým zdrojem esenciálním aminokyselin. Pokud tedy hledáte přílohu, která do vašeho jídelníčku přidá množství bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek, je quinoa tou pravou.
Jak připravit quinou?
1. Připravte si hrnec a přiveďte vodu nebo vývar k varu.
2. Přidejte quinou v poměru voda a quinoa 2: 1 nebo jeden šálek quinoai na dva šálky vody či vývaru. Z jednoho šálku syrové quinoii vykouzlíte tři vařené šálky vařené quinoi.
3. Poté snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut (dokud nebude většina kapaliny absorbována a quinoa nabobtnalá).
4. S vidličkou nebo lžící rozdělte quinou a podávejte se zeleninou či ji dále upravujte.
Quinoa k snídani!
Ano, quinou můžete připravovat nejen naslano, ale také se rostlinným sladidlem či medem. Připravte si quinou k snídani jako ideálním zdroj bílkovin.
Kokosová quinoa s ovocem
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 a 1/2 šálku quinoi (propláchnuté)
- 400 ml kokosového mléka
- 1 šálek vody
- špetka soli
- sezónní ovoce či to, co máte rádi: jahody, maliny, banán, borůvky, jablka
Nejdříve si připravte hrnec, ve kterém zahřejete kokosový olej. Přidejte quinou, kokosové mléko, špetku soly a vodu. Promíchejte a pomalu vařte, dokud není quinoa hotová. Poté přendejte do mističky a dozdobte ovocem, přidat můžete i skořici. Dopřejte si vydatnou snídani s ovocem!
Quinoa k obědu!
S quinoi se nejčastěji připravují saláty či se podává jako příloha. Dopřejte si salát s quinou, ředkvičkami, koprem a avokádem.
- 1 šálek quinoi
- 1 3/4 šálku zeleninového vývaru
- 8 ředkviček
- okurka
- šalotka
- kopr
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce balsamico oleje
- 1/2 šálku mandlí
- 1/2 šálku parmazánu
- 1 zralé avokádo
- mořská sůl a pepř
Uvařte si quinou v zeleninovém vývaru. Poté si připravte všechnu zeleninou, kterou pokrájíte a vše smícháte s quinou ve velké míse. Přidejte nakrájené avokádo, olivový olej, balsamico , pokrájený kopr. Citronovou šťávu a balsamico přidávejte podle chuti. Nakonec posypte parmetánem a pokrájenými mandlemi. Tento salát oceníte jako lehký chutný oběd!
Dýně plněná quinou k večeři
Podobně jako kuskusem i quinou můžete plnit cuketu či dýni.
- 3 malé sladké dýně
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1/4 šálku nasekaných pistácií
- 8 datlí nasekaných
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička skořice
- 1 šálek vařené quinoi
- sůl a pepř
Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Rozpulte dýně a vydlabejte semínka. Položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 30 minut, do doby než se vidlička zapíchne do dýně. Mezitím si připravte nádivku. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte, citronovou kůru, nasekané datle a skořici, smíchejte s vařenou quinou a dochucujte solí a pepřem. Poté vyndejte dýni a naplňte směsí. Vložte zpět do trouby na přibližně 15 minut. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos