Jídlo

Recept: Bezlepková pizza z květákového těsta

Hledáte do svého jídelníčku zdravou inspiraci v podobě nových receptů, které jsou netradiční? V dnešním článku se podíváme na to, jak si připravit domácí bezlepkovou pizzu z květáku. Překvapuje vás to? Ano, v dnešním kuchařském světě se dají suroviny využívat jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Pizza z květákového těsta neobsahuje nic zbytečného navíc a mohou ji konzumovat celiaci i lidé, kteří trpí nesnášenlivostí na lepek. Vyzkoušejte recept spolu s námi.

Ingredience:

  • 650 g květáku
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku nastrouhaného sýra tvrdého sýra
  • 1 polévková lžíce kořenového škrobu
  • 1 čajová lžička česnekového prášku
  • špetka soli

Postup:

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Připravte si také plech, který si vyložíte pečícím papírem. Pokrájejte květák na podobně velké kousky a pokládejte na plech. Vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 25-30 minut, dokud se na květák nebude upečen do mírné zlaté barvy.

Jakmile je květák upečený, vyjměte ho z trouby a umístěte na rošt, nechte ho vychladnout. Jakmile je květák již studený, přendejte jej do kuchyňského robotu či rozmixujte mixérem. Rozmixujte ho do přibližné velikosti, jakou má rýže.

Ve středně velké míse si připravte vejce a přidejte ostatní suroviny: sýr, škrob, česnek, sůl a samotný květák. Pořádně směs promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a výsledná chuť byla vyvážená.

Rozválejte si těsto na pečící papír do oválného tvaru a dopřejte si na těsto vše, co máte rádi. Nezapomeňte na základní rajčatovou směs, kterou si připravíte z drcených rajčat, soli, pepře a trochy cukru, přidat můžete i olivový olej a česnek Pizzu dozdobte podle chuti zeleninou, chorizem, kukuřicí či pouze mozzarellou. Čerstvé bylinky na pizzu vkládejte až po upečení, aby vám v troubě zbytečně nezhnědly.

Pečte pizzu v troubě přibližně 35-40 minut na 200 stupňů Celsia, dokud nebude mít zlaté okraje. Vytáhněte z trouby, nechte vychladnout a užívejte si jedinečnou chuť této pizzy. Přejeme dobrou chuť!

Květák a jeho vliv na vaše zdraví

A proč si pravidelně dopřávat právě květák ve vaší stravě? Květák příznivě působí především na vaše střeva. Je bohatý na mnoho vitamínů, betakaroten, vitamin B a E, C. Z minerálních látek květák obsahuje množství draslíku, ale i vápníku, hořčíku, fosforu či železa. Květák je léčitelem nemocí střev a je vhodný pro osoby, které trpí žaludečními chorobami. Pomáhá s průchodností střev a bojuje proti zácpě, ale i průjmu, také při zánětu tlustého střeva. Působí pozitivně i na vaše srdce a oběhovou soustavu. Neměl by chybět v jídelníčku osob, kteří trpí arteriosklerózou. Květák není bohatý na sacharidy, ani tuky, konzumovat ho tudíž můžete i během redukčních diet. Pročišťuje organismus a urychluje  vylučování přebytečné vody z těla. Vhodné je ho tedy konzumovat i při artritidě, dně či selhání ledvin.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button