JídloPrevence

Objevte zdraví skrývající se v cuketě, nízkou kalorickou hodnotu a protizánětlivé vlastnosti

Cuketa, oblíbená zelenina, která se rozšířila do všech koutů světa a kultivována byla již před tisíci lety. Původně byla pěstována v některých částech Jižní Ameriky, především pro svá semínka, jelikož divoká odrůda cukety měla velmi hořkou chuť. Objevte spolu s námi zdravotní výhody, které vám konzumace cukety přináší v dnešním moderním světě. 

Cuketa a dieta

Pokud se snažíte zhubnout a ztratit pár kil navíc, je pro vás cuketa vhodnou zeleninou. Nejenže má nízkou kalorickou hodnotu a nezvyšuje vaši hladinu cukru v krvi, ale i skvěle vás zasytí a můžete ji kombinovat s jinou zeleninou i masem. Je bohatá také na živiny jako je draslík, mangan a antioxidanty typu vitaminu C a A. Cuketu si můžete dopřát pečenou, osmahnutou na olivovém oleji, zapečenou s masem, v salátu, apod.

Nutriční hodnoty

Jedna středně velká cuketa či přibližně 1 1/2 šálku strouhané cukety obsahuje:

  • 33 kalorií
  • 0% tuku
  • 2 g vlákniny
  • 2 gramy bílkovin
  • 5 gramů sacharidů
  • 3 gramy cukru
  • 3 miligramy vitaminu C (56 procent DD)
  • 4 miligramy vitaminu B6 (21 procent DD)
  • 3 miligramy manganu (17 procent DD)
  • 3 miligramy riboflavinu (16 procent DD)
  • 514 miligramů draslíku (15 procent DD)
  • 57 miligramů folátu (14 procent DD)
  • 4 miligramy vitaminu K (11 procent DD)

Zdravotní výhody konzumace cukety

Bohatý zdroj antioxidantů

Cuketa je skvělým zdrojem antioxidantů, tedy vitamínu C a A. Pravidelnou konzumací cukety bojujete proti vzniku zánětu ve vašem těle. Jedna střední cuketa má více než 50% potřebného vitamínu C na jeden den. Ten pomáhá snížit váš krevní tlak a chrání před vznikem zánětů a posiluje váš kardiovaskulární systém.

Bohatá na vlákninu

Cuketa obsahuje také nezanedbatelné množství vlákniny nazývané pektin, což je typ prospěšného polysacharidu, který je spojován s zlepšením kardiovaskulárního zdraví a schopností snížit hladinu cholesterolu. Pektinová vlákna obsahují také jablka či hrušky a zlepšují arteriální zdraví, chrání proti vzniku cukrovky a inzulínové rezistence. Cuketa má také nízký obsah cukru a karbohydrátů, což je vhodné zvláště při redukčních dietách.

Zdroj draslíku

Cuketa obsahuje také hojné množství draslíku, který podporuje především zdraví srdce. Jeden šálek vařené cukety vám dodává 15 procent denní hodnoty draslíku. Nízká hladina draslíku ve vašem těle je spojena s nerovnováhou s dalšími minerály a zvyšuje riziko srdečního onemocnění. Draslík přirozeně snižuje krevní tlak, protože působí proti účinkům stravy s vysokým obsahem sodíku. Zvýšený příjem draslíku snižuje riziko vzniku mrtvice.

Zlepšuje trávení

Cuketa je též blahodárnou na váš zažívací systém. Je dokonce doporučována i během zažívacích potíží, jelikož hydratuje a poskytuje základní elektrolyty a živiny. Protizánětlivé vlastnosti cukety se tak dostávají i do vašeho trávicího traktu a snižuje riziko vzniku vředů či syndromu dráždivého střeva.

Udržuje zdraví očí 

Cuketa vašemu tělu nabízí dávku fytonutrientů, například vitamín C, mangan, beta karoten, lutein a zeaxantin, které chrání zdraví vašich očí. Lutein a zeaxantin jsou dva typy karotenoidních antioxidantů, které chrání vaše oči před nemocemi, které přicházejí s věkem, jako je například makulární degenerace, glaukomy či katarakty. Chrání vaši sítnici, rohovku a makulu před poškozením ultrafialovým zářením.

Zdroj vitamínů B

Cuketa je bohatá také na komplex vitamínů B, včetně folátu, vitamínu B6 a riboflavinu. Komplex vitamínu B pomáhá podporovat metabolismus bílkovin, sacharidů a nukleových kyselin. Dostatečný přísun vitamínů B je důležité pro kognitivní zdraví, předcházení únavy a udržení dobré nálady.

Tipy a rady na závěr

Pokud máte zahrádku či balkon zasaďte si cuketu doma, sklízet budete cuketu v nejlepší kvalitě. Cuketa je celkem přizpůsobivá, potřebuje dostatek světla a zálivky a dokáže vyplodit až desítky plodů za sezónu. Dopřávejte si cuketu syrovou, vařenou, pečenou, smaženou či dušenou s masem či jinou zeleninou. Cuketa má velkou výhodu v tom, že její chuť není sama o sobě progresivní, a tak se snadno stane součástí mnoha jídel, jejichž chuť nenarušuje, ale doplňuje.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button