Recept: Bezlepkové muffiny s ostružinami + nutriční fakta o ostružinách
Pátráte-li po dalším sezónním ovoci, které by nemělo chybět ve vašem jídelníčku, dopřejte si ostružiny. Tyto tmavě zbarvené plody ostružiníku jsou bohaté na vitamín C, mangan a vitamín K. Jsou skvělou prevencí vzniku zánětu v těle a pečují o zdravý vzhled vaší pokožky. Připravte si z ostružin chutné mufiiny a přečtěte si více o výživovém složení ostružin.
Zdravé ostružiny
Ostružiny patří mezi 10 nejzdravějších plodů, co se týče obsahu antioxidantů. Jeden šálek čerstvých ostružin, což je přibližně 20 ostružin, obsahuje:
- 62 kalorií
- 14,7 g uhlohydrátů
- 2 g bílkovin
- 0,7 g tuku
- 7,6 g vlákniny
- 30,2 miligramů vitaminu C (50% DD)
- 0,9 miligramu manganu (47% DD)
- 28,5 mikrogramů vitaminu K (36% DD)
- 0,2 miligramu mědi (12% DD)
- 36 mikrogramů folátu (9% DD)
- 1,7 miligramu vitaminu E (8% DD)
- 233 miligramů draslíku (7% DD)
- 28,8 miligramů hořčíku (7% DD)
- 308 IU vitaminu A (6% DD)
- 0,9 mg niacinu (5% DD)
- 0,9 miligramu železa (5% DD)
- 0,8 miligramu zinku (5% DD)
- 0,4 mg vitaminu B5 / kyseliny pantothenové (4% DD)
- 41,8 miligramů vápníku (4% DD)
- 31,7 miligramu fosforu (3% DD)
Bezlepkové muffiny
Ostružiny můžete konzumovat čerstvé, zmražené či v podobě prášku nebo nápoje. Zmražené jsou skvělé při přípravě smoothie či smoothie bowl. Čerstvé i mražené ostružiny můžete použít při pečení sladkých koláčů, muffinů či lívanců.
Vyzkoušejte dnešní recept na bezlepkové muffiny s ostružinami.
čas přípravy: 14-16 minut
počet: 12
- 1½ šálku mandlové mouky
- 1 šálek kokosových vloček
- 1 velký zralý banán
- 3 vejce
- 4 lžíce kokosového oleje (roztavený)
- ½ šálku mléka
- 10 datlí
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- špetka mořské soli
- 2 hrstky ostružin
Nejdříve si nastavte troubu na 200 stupňů Celsia. Smíchejte si nejdříve suché přísady v jedné míse a mokré v druhé. Následně mokré přísady promíchejte se suchými. Poté přimíchejte ostružiny a naplňte s těstem formy na muffiny. Pečte po dobu 12-15 minut. Po upečení nechte muffiny vychladnout. Servírujte posypané trochou moučkového cukru. Přejeme dobrou chuť!
Proč pravidelně konzumovat ostružiny?
Ostružiny jsou u nás poměrně běžným lesním ovocem a jsou vašemu zdraví velmi přínosné. Mají vliv na posílení imunitního systému, zdraví jater a chrání před vznikem nádorového bujení v těle. Ostružiny jsou totiž bohaté na vitamín C a K. Navíc podporují zdraví mozku a zlepšují vaši paměť. Jelikož chrání před vznikem zánětu v těle, ochraňují vás před mnoha onemocněními spojených se záněty. Pro ženy je také velmi důležité, že mají vliv na jejich PMS. Snižují příznaky bolestivé menstruace, zbavují vás křečí a pomáhají od nadměrného krvácení. Jejich pravidelná konzumace přispívá ke zdravé pleti a srdci. Vitamín K má totiž velký vliv na zdraví kardiovaskulárního systému a reguluje hladinu krevního tlaku. Vydejte se na sběr ostružin, dokud jsou sezónní a zamrazte si jich zásobu na celý rok. Budou se vám jistě hodit.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos