JídloRady a tipy

Recept: Domácí avokádový pudink jako zdravá snídaně

Hledáte inspiraci na zdravou snídani či odpolední svačinku? Rádi byste vyzkoušeli avokádo použít do sladkých pokrmů? Díky avokádové konzistenci a jemné chuti ho můžete použít při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Stačí hledat inspiraci a koupit avokáda, která jsou alespoň z části zralá. 

Avokádo a kakao

Avokádo v kombinaci s kakaem chutná opravdu skvěle. Někdy stačí avokádo umixovat s jedním banánem a trochou kakaového prášku. Přidávat do takovéto směsi můžete ovoce podle vlastní chuti. Základem avokádového pudinku či pěny by mělo být vždy avokádo, popřípadě i banán, aby směs nebyla tak hutná. Dopřát směsi můžete i oříšky či různá semínka. Rozředit směs podle potřeby můžete rostlinným mlékem či vodou. A pokud použijete například mražené ovoce či banán, vznikne vám osvěžují směs, kterou oceníte zvláště přes léto.

Avokádový pudink

příprava: 5 minut
porce: 2

  • 1 zralé avokádo
  • 1 banán
  • 100 g borůvek
  • 100 g kokosového mléka/ krému
  • 2 lžičky chia semínek
  • trochu slunečnicových semínek (můžete i jiná)
  • 4 lžičky arašídového másla
  • 1 lžíce sladidla med/rostlinný sirup

K přípravě tohoto pudinku budete potřebovat mixér. Do něj vhoďte všechny ingredience: omyté borůvky, dužinu z avokáda, semínka, kokosový krém či mléko, arašídové máslo a sladidlo. Rozmixujte dohladka. Přelijte do skleniček a podávejte ozdobené borůvkami či jiným ovocem. Přejeme dobrou chuť!

S avokádem ke zdraví

Avokádo je superovocem, který má skvělé nutriční hodnoty. Je bohaté na zdraví prospěšné látky a díky své ojedinělé textuře se přidává do řady pokrmů, používá se do jídel sladkých, slaných i jako dip do salátů. Avokádo obsahuje až dvacet různých minerálních látek, vitamín K, C, E, A a některé vitamíny z řady B komplexu. A proč především je avokádo natolik ceněné? Obsahuje totiž notnou dávku zdravých tuků. Patří sice mezi jedny z nejtučnějších potravin, což vám ale nebrání jeho časté konzumace. Tuky obsažené v avokádu jsou zdravé, zvláště kyselina olejová, což je mononenasycená mastná kyselina. Avokádo je také bohaté na vlákninu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů. Dnes již na avokádo narazíte snad v každém supermarketu, dopřávejte si ho pravidelně jako preventivní ochranu vašeho zdraví.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button