Rady a tipy

Recept: Domácí horká čokoláda, která potěší vaše zdraví

Co je příjemnějšího než si dát po zimní procházce šálek horké čokolády? A že vám přijde horká čokoláda nezdravá? Připravte si ji podle našeho receptu. I vaše děti si ji brzy zamilují. 

Domácí versus kupovaná

Zapomeňte na kupované směsi na domácí horkou čokoládu a vyrobte si svou vlastní. Není na tom nic těžkého a můžete se vyhnout zbytečným látkám, které domácí horká čokoláda určitě obsahovat nebude. Vybrat si také můžete libovolně sladidlo, které k doslazení horké čokolády použijete. Vyhnete se také umělým aromatům a hydrogenovanému kokosovému oleji, který je do směsí také používá. Horkou čokoládu si tak můžete udělat z klasického kravského mléka či kokosového, aby bylo veganské. Užívat si tento nápoj můžete po celou zimu.

Recept:

  • 300 ml kokosového mléka
  • 50 g 85% hořké čokolády
  • 1 lžíce kakaa (raw)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk
  • kokosová smetana
  • špetka skořice

Připravte si středně velký hrnec, vlijte do něj kokosové mléko, vložte tmavou čokoládu, kakaový prášek a javorový sirup. Použít můžete i jiné sladidlo, například med či jiné rostlinné sirupy. Pomalu přihřívejte mléko a míchejte. Nyní si vezměte vanilkový lusk, podélně ho rozkrojte a pomocí lžíce vyškrábněte tmavá semínka a zamíchejte do směsi v hrnci. Ohřívejte směs, dokud není vše rozpuštěné. Mezitím si můžete vyšlehat kokosovou smetanu. Podávejte horkou čokoládu s vyšlehanou (kokosovou) smetanou a špetkou skořice navrch. Dobrou chuť!

Proč je kakao zdravé?

Kakao obsahuje mnoho zdraví příznivých látek, už v minulosti  bylo používáno původními civilizacemi Mayů a Aztéků. Zde ho mohli konzumovat pouze vládci. Připravoval se jim nápoj z kakaových bobů, popřípadě dochucený trochou chilli a vanilky. K nám se kakao dostalo až ve středověku. Kvalitní kakao je bohaté na cenné látky, vitamíny a minerální látky. Pomůže při zvýšené horečce, únavě, anémii či s problémy se střevy. Má protizánětlivé účinky. Obsahuje totiž flavonoidy. Používejte kakao kvalitní a čokoládu, která obsahuje vždy více než 70% kakaa. Doslazované čokolády, které obsahují mnoho aromat a tuku, nejsou pro vaše zdraví přínosné.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button