Recept: Krémová káva bez mléka? Vyzkoušejte ji s námi
Milovníků kávy je po celém světě opravdu nespočet. A více jak polovina ze všech konzumentů si nedopustí lahodnou kávu s našlehaným mlékem či smetanou. Cafe latte, cappuccino, je jedno, kterou z těchto úprav kávy preferujete. Vždy je ale k jejich výrobě potřeba smetana. My vám dnes přinášíme recept, který bude z čistě rostlinných produktů bez obsahu jakéhokoliv kravského mléka. Takže ideální pro vegany a lidi, kteří nemohou výrobky s laktózou.
Můžete si jednoduše přinést z obchodu malou láhev smetany do kávy, nebo si krémovou kávu objednat v kavárně. Vyzkoušejte ale náš recept na rostlinou krémovou smetanu.
Na výrobu smetany budete potřebovat:
- 1 šálek kešu oříšků namočených přes noc po dobu nejméně 8 hodin
- ½ šálku strouhaného neslazeného kokosu
- 4 šálky vody
- 1-2 datle
- špetku himalájské soli
Omyjte přes noc namočené kešu oříšky a spolu s kokosem a dalšími ingrediencemi přidejte do mixéru. Mixujte do té doby, dokud nevznikne hladká konzistentní směs. Poté směs přeceďte přes jemné sítko či plátýnko. Takto vzniklou smetanu uchovávejte ve skleněné nádobě na chladném místě, ideálně v ledničce.
Rostlinná smetana je ve skutečnosti mnohem chutnější, než klasická smetana vyrobená z kravského mléka. Její hlavní ingrediencí jsou kešu oříšky, které jsou typické pro svou olejnatou, jemnou chuť. Jsou známé především pro svůj vysoký obsah hořčíku, ke kterému se maso, mléko ani vejce nemůžou zdaleka rovnat. Hořčík v organismu podporuje mnoho metabolických funkcí, obzvláště přenos nervových impulsů. Vzhledem k tomu, že jsou kešu plny vitamínu B1 a B2, jejich konzumace je především doporučována při nervozitě, podrážděnosti, depresi, bolestivé menstruaci či slabosti. Oproti ostatním oříškům mají mnohem vyšší obsah mono nenasycených mastných kyselin.
Káva s touto smetanou ještě nebyla lahodnější. Smetanu můžete použít i na přípravu jiných nápojů, nebo si ji vychutnávat jen tak. Vyzkoušejte proto náš recept.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos