Recept: Nepečené domácí tyčinky s ovesnými vločkami a kokosem
Už jste někdy zkoušeli domácí přípravu granoly? A co teprve granolových tyčinek? Doma vyráběné tyčinky obsahují jen to, co vy sami chcete. Samozřejmě je velký rozdíl mezi domácí tyčinkou a verzemi, které můžete zakoupit v obchodě. Dnešní recept obsahuje ovesné vločky, mandlové mléko a kokos. Přidat do receptu můžete i proteinový prášek, pokud zrovna pracujete na budování svých svalů.
Tyčinky z obchodu
Sladké tyčinky, které zakoupíte v obchodu, mohou obsahovat řadu nezdravých ingrediencí. Problémem takovýchto tyčinek je většinou to, že obsahují rafinovaný cukr, nezdravé tuky, mají nízký obsah vlákniny, zdravého tuku a životně důležitých živin. Zdrojem cukru v mnoha konvenčně vyráběných tyčinkách bývá kukuřičný sirup nebo bílý cukr. Vysoký obsah cukru v těchto tyčinkách je však něčím, čemu se chcete obloukem vyhnout. Příliš velká spotřeba cukru může vést k nárůstu hmotnosti, zvýšenému riziku vzniku zánětů v těle, negativní účinky má na zdraví vašich zubů, kloubů, jater, ledvin a srdce.
Domácí granolové tyčinky
Obvykle jsou granolové tyčinky známé pro obsah nezdravých částečně hydrogenovaných olejů, což znamená, že obsahují trans-tuky. Jedná se o velmi důležitou složku, protože trans tuky zvyšují LDL („špatný“) cholesterol v těle, zatímco snižují HDL („dobrý“) cholesterol. Tento recept neobsahuje žádný rafinovaný cukr a svou sladkost získává jen z medu a čokoládových kousků a místo hydrogenovaných olejů obsahují tyčinky mandlové máslo a kokos.
Nutriční hodnoty
Jedna porce těchto domácích tyčinek obsahuje:
- 308 kalorií
- 9 g bílkovin
- 14,8 g tuku
- 35 g uhlohydrátů
- 4,6 g vlákniny
- 19,9 g cukru
- 5 miligramů cholesterolu
- 218 miligramů sodíku
- 2,6 miligramů železa (14,4 procenta DD)
- 59 miligramů vápníku (5,9 procenta DD)
- 1,4 miligramu vitaminu C (2,3 procenta DD)
Tento recept má zřetelně vysoký obsah bílkovin, vlákniny, zdravého tuku a železa. Co však dělá tyto tyčinky natolik zdravé?
Jen zdravé ingredience!
Mandlové máslo: Jedinou složkou, kterou by mělo obsahovat mandlové máslo, jsou mandle. Mandlové máslo je bohaté na bílkoviny, vlákninu, vápník, železo a další důležité živiny.
Oves: Oves je skvělým zdrojem vlákniny, konkrétně typu s názvem beta-glukan, který snižuje hladinu cholesterolu špatného cholesterolu v krvi.
Tmavá čokoláda: Ne všechny čokolády jsou stejné, pokud zvolíte čokoládu s obsahem alespoň 70 procent kakaa, dopřejete si množství antioxidantů a živin. Čím je obsah kakaa vyšší, tím je také obsah cukru nižší. A víte, že tmavá čokoláda je vlastně jedním z důvodů, proč je tento recept tak bohatý na železo, což je klíč ke zdravému složení krve a produkci energie v těle?
Jak na to?
- 2-2½ šálků ovesných vloček
- ¾ šálkumandlového másla
- ¾ šálku medu
- 2 polévkové lžíce proteinového prášku
- ½ čajové lžičky mořské soli
- ¼ šálku nadrcené čokolády
- ½ šálku mletého kokosu
Zahřejte na mírném ohni hrnec, přidejte mandlové máslo a med a míchejte, dokud se směs nepropojí. Odstraňte hrnec z tepla. Ve velké míse smíchejte ostatní přísady, přilijte mandlové máslo a řádně promíchejte. Připravte si pekáč, který vymažete kokosovým olejem. Přendejte směs do pekáčku a vyrovnejte do roviny. Přikryjte alobalem, dejte do leničky a nechte přibližně hodinu ztuhnout. Poté vychlazenou směs nakrájejte na malé čtverečky. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos