Recept: Zdravá margherita pro milovníky pizzy

Patříte mezi milovníky pizzy a těstovin? I když pizze jednoduše neodoláte, nemusíte se tím trápit. Připravit si můžete zdravou pizzu, která potěší vaše chuťové pohárky i žaludek. Pizza je navíc skvělým pokrmem, který můžete donekonečna obměňovat a přidávat na ni ingredience, které máte rádi. Připravte si dnes s námi klasickou pizzu margheritu. 
Je libo pizzu?
O pizze existuje řádka zajímavých informací. Pokrm podobný pizze byl totiž připravován už v období neolitu. Šlo o jednoduché koláče, které připomínaly pizzu. Připravovali je starověcí egypťané a od nich se inspirovali Římané. Označení pizza bylo totiž odvozeno od slova „picea“ a označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, které se zdobily dalšími ingrediencemi. Už na konci 17. století začaly vznikat první pizzerie. A jelikož se pizza formovala v Itálii, nechyběly na ní rajčata, bylinky či olivy. Právě pizza Margherita byla stvořena v Neapoli koncem 19. století. Místní šéfkuchař vymyslel pizzu, která měla poctít královnu Margheritu, která Neapol navštívila. Byla to pizza národních barev- červené, zelené a bílé. A vy si ji můžete dopřávat i teď s rajčatovým základem, čerstvou bazalkou a výbornou búvolí mozarellou.
Recept
čas přípravy: 25 minut
kousků: 8-10
Pizzový základ
- 1 šálek tapiokové mouky či jiný druh bezlepkové (nejlépe mix)
 - ⅓ kokosové mouky
 - ¼ čajové lžičky soli
 - ½ šálku konzervovaného kokosového mléka
 - ¼ šálku másla
 - ¼ šálku vody
 - 3 stroužky česneku, lisovaného
 - 1 vejce
 
Navrch
- ⅓-½ šálku rajčatového základu
 - 250 g mozzarelly
 - 6 středních rajčat
 - 2 stroužky česneku
 - čerstvá bazalka
 - černý pepř a sůl
 
Nejdříve začněte s přípravou těsta na pizzu. Předehřejte si troubu na 230 stupňů. Ve větší míse si smíchejte mouku a sůl. V malém hrníčku si rozehřejte máslo, kokosové mléko, vodu a česnek. Zahřejte a přidejte kapalné přísady k mouce. Zamíchejte, počkejte až směs malinko vychladne a přidejte vejce. Dobře promíchejte a nechte odpočinout 5 minut. Poté těsto vyválejte na pečícím papíru. Vložte do troubu a pečte po dobu 5-7 minut.
Nyní je čas přidat na předpečené těsto připravené ingredience. Začněte s rajčatovým základem, do kterého přidáte rozmačkaný česnek, sůl a pepř. Potřete s ním pizzu. Poté na základ umístěte pokrájená rajčata a mozzarelu. Trochu mozzarellu posolte. Vložte pizzu do trouby. Nechte dopéct 10-15 minut. Po dopečení přidejte na pizzu čerstvé lístky bazalky, pokud máte jen sušenou, můžete ji přidat již do rajčatového základu. Čerstvá bazalka by se teplem zbytečně spálila a zničila. Poté si již jen užívejte chuť skvělé margherity. Přejeme dobrou chuť!
Nutriční fakta:
Jeden kousek této pizzy (včetně kůrky) obsahuje přibližně:
- 238 kalorií
 - 7,5 gramů bílkovin
 - 15 gramů tuku
 - 19,6 gramů uhlohydrátů
 - 2 g vlákniny
 - 2 gramy cukru
 - 0,6 mikrogramů vitaminu B12 (26 procent DD)
 - 574 IU vitaminu A (25 procent DD)
 - 322 miligramů sodíku (21 procent DD)
 - 140 miligramů fosforu (20 procent DD)
 - 0,3 miligramu manganu (19 procent DD)
 - 154 miligramů vápníku (15 procent DD)
 - 7,5 mikrogramů selénu (14 procent DD)
 - 1 miligram zinku (13 procent DD)
 - 0,09 miligramů mědi (10 procent DD)
 - 0,11 miligramu vitaminu B2 (10 procent DD)
 - 0,09 miligramů vitaminu B6 (7 procent DD)
 - 22 miligramů hořčíku (7 procent DD)
 - 4.6 miligramů vitaminu C(6 procent DD)
 - 0,8 miligramu železa (5 procent DD)
 
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
				









